fbpx
Vad är vad i Veneto? - Vinliv
Vinliv är en oberoende informationskanal för alkoholhaltiga drycker som ingår i mediebolaget News55. Vinliv upplyser om produkter i Systembolagets olika sortiment och inspirerar våra läsare till att upptäcka nya viner och smaker genom att tillföra kunskap. Vår redaktion består av vinintresserade personer med en härlig erfarenhetsblandning från både vin- och mediabranschen. Det som förenar oss är en vilja att sprida kunskap och väcka nyfikenhet med ett tydligt resultat; ett rikare vinliv för våra läsare!
970
post-template-default,single,single-post,postid-970,single-format-standard,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Vad är vad i Veneto?

VALPOLICELLA, RIPASSO, AMARONE OCH RECIOTO – VI REDER UT BEGREPPEN

 

Stoltsera med kunskap och bli den som rätar ut frågetecknen vid nästa middag kring skillnaderna mellan Venetos röda viner; Valpolicella, Ripasso, Amarone och Recioto! För även om djungeln av vinstockar kan verka snårig, och man måste hålla tungan rätt i den vinfyllda munnen, så är det inte allt för krångligt.

Enkelt beskrivet kan vi säga att Valpolicella är Venetos röda standardvin producerat genom vanlig vintillverkning. För att få en Amarone använder man samma druvor, men låter dem torka för att få högre koncentration och smak.  En Ripasso är en kombination av Valpolicella och Amarone då man tagit ett Valpolicellavin och hällt över pressresterna man fått efter att ha producerat  Amarone. Dessa två delar får sedan ligga och dra tillsammans i ett par veckor och vi har fått en Ripasso.

Det var den enkla beskrivningen och vill du berätta mer i detalj är det bara att följa med i texten nedan:

1Valpolicella i sin enklaste form är ett lätt och enkelt vin.

 

2Valpolicella Classico, ett snäpp upp från en enklare Valpolicella. Också ämnat för mer vardagligt bruk och passar utmärkt till lättare pastarätter och pizza. Druvorna skördas i september och får därefter ligga på rostfria ståltankar innan vinet buteljeras. Inte ett vin att lagra, utan mer tänkt att drickas ungt och på direkten.

3Valpolicella Classico Superiore. ”Superiore” innebär att vinet är producerat från noggrant utvalda druvor som skördats med ett lägre skördeuttag än de ovanstående vinerna. En ”Superiore” lagras 12 månader på ekfat och får mogna ytterligare i flaskan innan det släpps till försäljning Resultatet blir ett mer strukturerat vin med större komplexitet än sina enklare syskonviner.

4Amarone är det röda toppvinet från Valpolicella. Amarone betyder bitter och produceras på samma druvor som en Valpolicella; huvudsakligen Corvina och Rondinella. Men Amarone och Valpolicella skiljer sig väldigt mycket åt genom hur de är producerade! Druvorna för Valpolicella skördas i september medan druvorna för en Amarone får hänga kvar till mitten av oktober innan de skördas för hand. Detta för att de ska få mer mognad och högra grad av restsocker. Dessutom använder man endast druvor från den övre delen av druvklasen när man producerar Amarone för att där är koncentrationen högre än längre ner i klasen. De utvalda Amaronedruvorna får sedan ligga och torka på traditionella halmbäddar under 3 till 5 månader. Detta för att ytterligare öka koncentrationen av naturligt socker och aromer. När väl druvorna pressas och vinifieras får vi ett vin med extremt hög koncentration och hög alkoholhalt. En del Amarone lagras dessutom på ekfat upp till 5 år innan de hamnar i butik.

5Ripasso Valpolicella Superiore ligger i stil mellan de bästa Valpolicella vinerna och ett Amaronevin. Produktionen av en Ripasso sker genom att man väljer ut en högkvalitativ Valpolicella och låter det vila i ekfat eller rostfria ståltankar fram till februari året efter skörd. Detta sker parallellt med att druvorna till Amarone får torka på sina halmbäddar. När väl Amaronedruvorna har pressats behåller man pressresterna. Man häller sedan det sparade Valpolicellavinet över dessa pressrester och låter de ligga och dra tillsammans under två veckor. Vinet plockar då upp extra färg, tanniner, smak och struktur – allt med resultatet av att vi fått en Ripasso.

6Recioto della Valpolicella. Den sjätte stilen är ett sött och rikt fylligt dessertvin som perfekt avrundar en middag efter att man serverat områdets ovan nämnda viner. Sötman får man naturligt genom att man avbryter jäsningsprocessen innan allt restsocker jäst ut till alkohol.