Vad innehåller ett vin – egentligen?

Vin är tillverkat på druvor. Punkt slut. Men är det så enkelt? Aldrig i livet. Det finns massor av intressanta beståndsdelar i ett vin där många är långt ifrån rumsrena.

Innehållsdeklaration i ett vin? Skulle inte tro det. Det enda som behövs deklareras är alkoholens volymprocent och om vinet innehåller svavel, sulfiter. Sedan antar vi att vinet innehåller vin, alltså jäst must på druvor.

Oj, var ska vi börja? För så enkelt är det aldrig, även om det borde vara. Det ska först och främst klargöras att det gäller att skilja mellan så kallade beredningsämnen och tillsatser. Förstnämnda försvinner under vintillverkningens gång medan det andra finns kvar, vilket också är poängen.

En gråzon där flera ämnen tillåts

Men sedan finns en gråzon där det finns ämnen som brukas och som kanske lämnar efter sig mikroskopiska mängder i vinet som slutprodukt. Detta är inget som normalt påverkar oss, men det kan vara intressant att känna till. 

Varför just vinindustrin är så omhuldad är svårt att svara på, i synnerhet som livsmedelsbranschen är extremt hårt kontrollerad.

Men det finns idag en pågående diskussion, en medvetenhet bland vinkonsumenter inte minst som gör att frågan hamnar högt på agendan.

Ser vi till de vanligaste tillsatserna i vin är det följande:

  • Sulfit – eller svavel som vi ibland slarvigt kallar det, finns även naturligt i vin och hindrar oxidation och tillväxt av bakterier. 
  • Socker – används ibland innan jäsning för att öka alkoholhalten i vinet. Det är ju socker som omvandlas med hjälp av jäst till alkohol.
  • Vinsyra – tillsätts i vinet om man anser att det saknar nödvändig fräschör för balansens skull. Görs i varmare länder.
  • Druvmustkoncentrat – används för att göra vinet mer smakintensivt. Används under produktionsprocessen för att öka alkoholhalten i vinet.
  • Sorbinsyra – är ett konserveringsmedel som förhindrar fortsatt jäsning efter tillverkning.
  • Tanniner – tillsätts ibland för att stabilisera färgen och gör så att vinet upplevs lite strävare.

Drick vin och håll tummarna

Därmed inte sagt att alla viner innehåller allt detta eller ens att enstaka viner gör det. Men det kan förekomma och så länge vinindustrin är förtegen om vad, får vi förlita oss på att vinet är så rent som möjligt. Och hålla tummarna.

Sedan finns det en rad andra ämnen som faktiskt är tillåtna att ha i vinet. Om detta pratas det emellertid väldigt lite om. Kanske för att de förekommer i minimal utsträckning. Eller för att vinindustrin helt enkelt inte vill att vinkonsumenter ska känna till det. 

Gummi arabicum i vin?

För här hittar vi ämnen som gummi arabicum (E414) som gör vinet rundare och mjukare, kväve (E941) som förhindrar vinet att komma i kontakt med luft och kiseldioxid (E551) för att klarna vinet. För att nu nämna några. Det finns 40 olika ämnen som får tillsättas vid vinproduktion. Alla med olika egenskaper och samtliga med delvis olika innehåll.

Vill du ha hela listan, gå in på: https://www.aktavara.org/upl/files/159089/amnen-som-far-tillsattas-vid-vinproduktion.pdf

Världens farligaste gift

Frågan är: Behöver vi vara oroliga? Svaret är nej, det behöver vi inte. Knappast för vår hälsa. Men som allergiker eller vegan, eller bara som medveten konsument, är det kanske dags att ställa krav på tydligare kommunikation. Nu finns visserligen veganmärkning, men bara om producenterna vill, och visst ska det informeras om sulfiter i vinet. Men sedan… 

Samtidigt som vi blir mer och mer medvetna, kan vi gott ta oss det där glaset vin utan oro. Det är alltid överkonsumtionen som är boven i dramat. Och förstås, ett av världens farligaste gifter: alkohol.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.