fbpx

Vad är ekologiskt vin?

För att få kalla ett vin för ekologiskt i Sverige så måste det uppfylla de krav som har satts upp av EU för ekologiskt vin och ekologisk vinodling. Kraven säger att druvorna måste odlas utan konstgödsel och man får inte använda kemisk ogräsbekämpning eller kemiska växtskyddsmedel.

Med andra ord handlar det om att producera vin på samma sätt som man gjort i alla århundraden fram till början av 1960-talet då man började bespruta vinodlingarna och använda kemiska medel. Visst använde man bekämpningsmedel så som kopparsulfat och svavel innan dess, men till skillnad från nyare, kemiska medel så trängde dessa inte in i växten på samma sätt och påverkade inte vinstockarna i samma utsträckning. Därför är en begränsad mängd kopparsulfat och svavel tillåtet vid ekologisk framställning av vin.

Köper du ett vin på Systembolaget kan du se om vinet är ekologiskt genom symbolen med det ekologiska ”lövet”, vilket är den EU godkända märkning som Systembolaget valt att jobba med.

Bra att känna till är att många viner faktiskt är ekologiskt odlade men att producenten valt att inte eko-märka sina produkter då en certifiering kostar pengar eller att man helt enkelt inte tycker att det behövs.

Förutom att det är bra för miljön med begränsad användning av bekämpningsmedel och konstgödsel så är det såklart även skonsammare för de som arbetar på en vinodling att slippa kemiska bekämpningsmedel.

I takt med att efterfrågan på ekologiska produkter ökar, så ökar även produktionsvolymerna, vilket leder till lägre priser. Idag hittar du ekologiska viner i samtliga prisklasser om du letar runt bland hyllorna på Systembolaget. Det finns drygt 1 700 ekologiska produkter i Systembolagets sortiment, vilka utgör nära 13 procent av den totala försäljningsvolymen.