fbpx

Valpolicella grunden till amarones storhet

Man glömmer lätt. Som att Valpolicella faktiskt är ett distrikt. Och inte vilket som helst. Visst, grunden till amarone, men som även gör ”vanligt” vin. Riktigt bra dessutom.

Det blir gärna så att ett vin ställer sig i vägen för de andra vinerna i ett område. Bordeaux är kanske det bästa exemplet. Alla talar om prestigevinerna som kostar lika mycket som en weekend till Venedig.

Men resten då?

Precis! Hur mycket gott som helst!

Och det är samma sak med Valpolicella, amaronevinernas hem. För här tillverkas också ett mer lättdrucket rött vin som är perfekt till enklare (men minst lika goda!) rätter mitt i veckan. Och inte bara amaroneviner.

Vi befinner oss i norra Italien, i trakterna kring Verona, väster om Venedig. Området är historisk vinmark, här har producerats vin sedan romartiden. Så det förpliktigar, oavsett vilket vin man producerar.

Druvorna i ett rött vin från Valpolicella är desamma som i amaronevinerna, alltså Corvina, Rondinella och Molinara. Men vinet blir lättare i stilen med massor av pigg frukt och fin fräschör. Prova till kyckling i ugn som serveras med grönsaksröra.

Kom ihåg Valpolicella. Inte bara för amaronevinerna, utan också för de viner som går under etiketten Valpolicella. Rött, balanserat med härlig frukt. Ett vin som gör vardagen till helg.

Vinliv tipsar!

Tommasi Valpollicella

Spännande rött vin från Veneto i norra Italien med fruktdriven ton, inslag av röda bär, liten ekfatston, fin balans och medellång eftersmak i smakrik stil.

Passar perfekt till mustig lasagne eller en grillad köttbit som serveras med potatismos på sötpotatis och till det en enklare grönsallad.

Artnr: 72383 119 kr