Varifrån kommer matens namn?

Ätit en maträtt med aldrig egentligen funderat hur den fått sitt namn? Det finns många intressanta historier kring varför maträtter kallas som de gör. Här är några.

California Roll

Visst kunde man tro att orsaken till denna sushibit fått namnet för att den uppfanns i Kalifornien? Close enough! Grundaren heter Hidekazu Tojo och är en japansk-kanadensisk (sushi)kock baserad i Kanada. 

Däremot blev den populär i USA när han lyckades få dit den idag populära maträtter. Han tog sig an en stor utmaning – västerlänningar som varken åt rå fisk eller sjögräs. Genom att göra rullen in och ut kunde han gömma innehållet, vilket kom att bli succe. 

Många av gästerna som uppskattade hans rullar reste till hans restaurang från Los Angeles. Därav namnet California roll.

Pound Cake

Den som inte försvårar saker har säkert redan gissat svaret på frågan. Namnet Pound cake kommer givetvis från dess recept. En pound är ungefär lika mycket som 450 gram, vilket är den mängd som behövs av alla de fyra ingredienser som kakan består utav: smör, socker, ägg och mjöl. Det om något är ett enkelt och lockande recept!

Nachos

Året var 1943 när en grupp militär fruar söder om en amerikansk militärbas till en liten stad vid namn Piedras Negras i Mexiko. Väl framme gav sig kvinnorna ut för att shoppa men insåg så snart hungern infann sig att alla restaurangerna var stängda. ’

En man vid namn Ignacio “Nacho” Anaya fick syn på kvinnorna och tyckte så synd om dem att han erbjöd sig att slänga ihop något från hans stängda kök. Kvinnorna älskade maträtten vilket gav honom en idé. Han inkluderade den nya rätten i den redan befintliga menyn. Under vilket namn? Nacho såklart!

Ännu en rätt från Mexico…

Caesar Salad

Vem kunde ana? Julius Caesar har alltså inget med salladen att göra. Istället var det den italiensk-amerikanska krögaren Caesar Cardini. Året var 1924 och platsen Tijuana i Mexiko. Även denna rätt ska ha tillkommit lite av slumpen då restaurangen hade ont om förnödenheter. 

Lite kreativitet senare var den berömda salladen ett faktum.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.