Publicerat 11/12 - 2020

Champagne – världens bästa festfixare

Champagne är lyx. Varje gång vi får det mousserande vinet serverat oss borgar det för fest. Snacka om att muta in revir.

Champagne är ju inte bara ett vindistrikt i Frankrike. Det är också ett unikt vin tillverkat på en andra jäsning i flaska. Det är brödigt, kan smaka allt från citron till nougat, eller både och i samma klunk.

Snacka om komplexitet.

Champagne är ännu mer än så.

Jag minns en scen i storfilmen ”The Deer Hunter”. Julien Grinda, spelad av en lysande Pierre Segui, vacklar omkring med stormsteg mot sin egen död i ett krigshärjat, dekadent Saigon. Där fäller han den numera klassiska repliken:

– When a man says no to champagne, he says no to life.

Bubbelvinet från norra Frankrike har en status andra vindistrikt bara kan drömma om. Inte bara för att vinet är att betrakta som världen bästa, utan också för att vi utan problem (nåja) slantar upp 400 kronor för den enklaste varianten.

När jag besökte champagnehuset Pol Roger för några år sedan frågade jag Christian Pol Roger om champagne inte var för dyrt, generellt sett.

Sedan öppnade han en flaska champagne från husets källare, årgång 1921. Fullkomligt lysande och helt galet att stå där i hans kök och dricka ett vin nästan 100 år gammalt.

Svar på tal? Oui merci.

Men han sa också en annan sak som är minnesvärd. Att champagne är världens bästa festfixare.

Vem håller inte med om det? Det räcker med ett glas, eller gärna en flaska i en ishink, och lyckan är fullständig.

Eller som en annan fransk personlighet lär ha sagt, Napoleon Bonaparte: ”Jag dricker champagne för att fira segerns sötma och för att söka tröst i nederlagets stund.”

Själv dricker jag champagne för att det är så jäkla gott.

Bästa druvorna för champagne

Flera druvor odlas i Champagne. De tre mest kända är de blå Pinot Meunier och Pinot Noir samt den gröna Chardonnay. Av dess tre är de två sistnämnda anses vara de kanske två bästa druvorna i världen.

Chardonnay står för smöriga toner, inslag av nötter och ger fin äppelfruktighet och syra.

Pinot Noir ger i sin tur komplexitet, struktur, en lite fylligare ton med rödbäriga inslag och en högre smakintensitet.

Vinliv tipsar!

Esterlin Brut Éclat

”Härlig champagne tillverkad på de tre druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier som odlas i kalkstensjord som ger en friskt mineralisk ton.

Brödiga inslag, torrt, friskt med intensiv syra, inslag också av citrus, lime, passionsfrukt med bra balans och en ton av brioche, rostat bröd med komplex karaktär och medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna som aperitif, som välkomstskål eller till snittar på fisk som toppas med löjrom från Kalix.”

nr 87421 • 329 kr
(säljstart 16 december)

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.