fbpx

Vattnet som älskar vin

Varannan vatten är ju en klassiker. Mest för att dämpa en eventuell berusning. Men nu tar företaget Minvino vattendrickandet till en ny dimension.

Vatten spelar en stor roll, inte minst inom världspolitiken. Men i vinbranschen är det också mycket viktigt, så pass att det finns utbildade vattensommelierer. Och som tar sitt yrke på största allvar.

Det har också blivit viktigt som ett alkoholfritt alternativ. Men då talar vi smaksatt vatten, och eventuellt med bubblor i.

Nu har företaget Minvino kommit på att det går att förhöja vinets smak inte bara med mat och olika smaksättningar, utan – faktiskt – också med vatten. Det är, enligt upphovskvinnorna till idén, Jeanette Fili och Petra Ranhem, vattnets mineraler, pH-värde, och eventuella kolsyra som interagerar med vinets syra, tanniner och smakintensitet.

Och redan har företagets vatten gått från klarhet till klarhet. 

Att förre världsmästaren i sommelerie, Andreas Larsson, tidigare i år gått in som delägare, skvallrar om att vinbranschen tagit emot vattnet med öppna armar.

Basen till Minvino är svenskt källvatten i vilket man adderat naturliga mineraler och en mycket lätt kolsyra.

 

No 1 är ett lätt vatten som passar perfekt till friska, ungfruktiga och ofatade vita viner med medelfyllig karaktär, gärna viner på Albariño, Riesling eller ofatade viner från franska Chablis.

No 2 är ett lätt kolsyrat vatten och med en nyans av mineralsälta som passar smakrika vita viner med smak av mogen mjuk frukt, gärna på Viognier, Semillon och fatlagrad, smörig Chardonnay.

No 3 är ett lätt kolsyrat vatten med mineralitet och sälta som matchar röda viner med stramhet och komplexitet, gärna från Bordeaux eller Barolo. Men passar också till mjuka viner på Pinot Noir.

No 4 är ett mineralrikt och lätt kolsyrat vatten som perfekt matchar kraftfulla, smakrika och fruktiga röda viner, gärna viner på Zinfandel, Primitivo eller amarone- och ripassoviner från Veneto.

Om du är nyfiken att prova deras vatten kan du här komma till beställningssidan.