Alltid bra med självrannsakan. Inte minst inom vinnäringen. Det blev tydligt när stora delar av vineliten lurades rejält av en vinförfalskare från Indonesien…
Vinexpert eller vinkännare är vad man kallar den dryckesexpert som specialiserat sig på vin. Som vinexpert förväntas man kunna ge bra beskrivningar om vinet och matcha det med olika tilltugg likväl som att sniffa och smaka sig till olika druvsorter och vart vinet kommer ifrån.
Det som sedan styr priset på vinet är exempelvis om det kommer från ett exklusivt distrikt, att efterfrågan överstiger tillgången samt hantverket bakom framställningen av vinet. Men hur långt sträcker sig egentligen dessa kunskaper och går det att fejka sig till framgång?
Bedragaren Dr Conti
Under tidigt 2000-tal började en man vid namnet Rudy Kurniawan, senare känd som “Dr. Conti”, sin karriär som vinsamlare. Med sitt stora intresse för exklusiva viner kunde han spendera uppemot en miljon dollar i månaden på vin från olika auktionshus. Hans unika samling bestående av sällsynta och dyra viner växte sig stor och han beskrevs ha ägt världens, utan tvekan, största vinkällare.
Efter storslagna middagar tog han ofta med sig souvenirer, i form av tomma flaskor, hem. Även denna samling växte sig större. Han inte bara köpte och samlade på dyra viner, utan höll även egna vinprovningar och sålde unika samlingar via auktionshusen.
Fulvin i gamla tomflaskor
Vad köparna inte visste var att Rudy fyllde dessa tomma flaskor med billiga bordsviner, korkade igen dem och tillverkade nya etiketter. Genom att sälja dessa förfalskade viner lyckades han lura människor, vinälskare världen över. Bedrägeriet pågick under flera år och ska ha uppgått till ett värde av omkring 4,5 miljarder svenska kronor.
Slutligen synades bluffen. Avslöjandet berodde på att han själv missat en viktig detalj då etiketten på en av flaskorna daterats fem år innan vinet börjat tappats upp på flaska. Detta uppmärksammande ledde till att Rudy greps av FBI 2012 och året därefter dömdes han till 10 års fängelse. Om det ändå hade varit för att någon korkat upp en av flaskorna och tagit in aromen – men icke…
PS. I höst släpps boken ”Skandaler i vinvärlden – om förfalskade årgångsviner till muthärvan på Systembolaget”. Skriven av Vinlivs chefredaktör Johan Franco Cereceda.