fbpx

Vi åkte till Villa Långbers i Tällberg

PLATSEN FÖR VIN, NJUTNING OCH AVKOPPLING!


Ibland behöver man både koppla ner och av och komma bort en stund. Få känna att man varvar ner och låta sig översköljas av intryck i en harmonisk anda långt från det dagliga bruset.
Och visst är det lätt att tänka att en weekend innebär flyget ner till någon av alla Europas huvudstäder!? Men det är inte avståndet till dit man vill utan närheten till avkopplingen som ger välbefinnandet.
Så Vinliv packade väskan för en weekend i vinets och njutningens tecken på Villa Långbers, Tällberg, Dalarna.

Få vyer slår vyn från toppen av Tällberg där Villa Långbers ligger med Siljan i panorama under våra fötter. Vi förstår varför det lockat besökare under århundraden och att många av våra mest kända författare hittat sitt lugn, avkoppling och skrivlusta just här uppe.

Men vi är inte här för att skriva utan för att prova vin och njuta tillsammans runt en tryffelosande middag. Med viner från Piemonte och Romagna leder de båda vinmakarna; Giulia Negri och Chiara Condello oss genom sina varsamt producerad viner. Giulias viner från Piemonte lovar lika mycket som de Piemontesiska vinerna är mytomspunna. Vi tänker framförallt på regionens juvel; Barolo. Chiaras viner, från det i jämförelse med Piemonte mindre kända vinområdet Romagna, imponerar stort med fina viner på druvan Sangiovese. Sammetslena med komplexitet och perfekt harmoni mellan smak och struktur. Distriktet Romagna fick status som DOC (Denominazione d’Origine Controllata) så sent som år 2011 och ligger i regionen Emilia-Romagna. De personliga berättelserna om hur Giulia och Chiara träffades, tillsammans med pricksäkra beskrivningar av sina respektive viner, gör att vi som följer med bland glasen nickar instämmande och gillande.

Tiden går fort när vi bjuds in i deras värld av varierande druvor, spännande släkthistorier och välsmakande viner. Det enda som får oss att inte lämna provningslokalen och sätta oss på flyget ner till Italien, är vetskapen om att vi snart ska gå över till en varm och vackert dukad matsal inne i huvudbyggnaden på Villa Långbers. En del av upplevelsen denna helg är att vi ska få prova deras viner till mat som komponerats utifrån vinerna – och inte tvärtom, vilket är det vanliga.

Varje år ordnar vi en unik och högklassig vinweekend tillsammans med vår samarbetspartner Terrific Wines. En otroligt uppskattad helg som arrangeras för 4:e året. Förutom en del lokala vinentusiaster lockar vi vinintresserade från hela landet och det blir snabbt fullbokat. Flera av kvällens gäster har dessutom varit med vid tidigare tillfällen, så vi vet att arrangemanget är lika uppskattat som efterfrågat, berättar Anders Jackson, hotellchef vid Villa Långbers.

Dalarna, Tällberg, Villa Långbers och områdets speciella natur är något alldeles extra. Och det är just det där lilla extra som besökarna letarna efter. Även när det kommer till vad som förväntas av ett weekendpaket.

Villa Långbers är sedan länge Svanenmärkt vilket ställer krav på att stora delar av maten och vinet ska vara ekologiskt. För oss är det självklart att jobba med denna inriktning. Med en vinlista med runt 100 viner innebär det att gästerna erbjuds ett naturligt stort utbud av ekologiska viner. Vi tar våra gästers förväntningar på stort allvar varför vi gärna sätter ihop vinpaket för att nå de optimala smakkombinationerna. Och med 13 000 gäster under ett år krävs det att vi är både noggranna och medvetna för att möta båda våra egna och gästers högt ställda förväntningar

Importören bakom kvällens viner är Terrific Wines och Lars Torstenson är på plats för att berätta mer om vinerna och det goda samarbetet med Villa Långbers. Lars är en av Sveriges mest kända vinprofiler med en lång erfarenhet från vinbranschen i så väl Sverige som Frankrike. Han har tidigare blivit utsedd till Årets Vinmakare i Frankrike när han drev Domaine Rabiega. Vid de tidigare anordnade vinhelgerna är det Lars som varit ansvarig för provningarna. Detta är första gången han bjuder med sig producenter upp till Villa Långbers.

”Jag har själv hållit i provningarna här på Villa Långbers vid de tre tidigare tillfällena, men för att inte tråka ut besökarna kände jag att det var dags att bjuda hit några som är lite mer spännande” säger Lars Torstenson med glimten i ögat.

Vi har en bred profil på våra gäster och vi försöker attrahera så många olika intressen som möjligt. Men jag tror att just vår satsning på ett rejält nyårsfirande har kommit att bli lite av ett signum för oss. I år har vi, förutom all den glans och festlighet man kan förvänta sig runt ett nyårsfirande, även bjudit in Lars Johannesson; 10-faldig svensk mästare i musikfyrverkeri. Han kommer att bränna av en upplevelse som gör så väl det gamla som det nya året imponerat! Värd för kvällen är radioprofilen Mats Ingels som dessutom uppträder med sitt egna band. När man vaknar upp på det nya året ska det kännas att vi gav det gamla ett värdigt slut,
Avslutar Anders Jackson.

Utvilade men fullmatade med intryck och nyvunnen vinkunskap lämnar vi Tällberg för att ta itu med en ny vecka.

Blev du inspirerad kan du gå in på www.villalangbers.se för att läsa mer om alla fina weekendpaket. Vill du läsa mer om vinerna från Chiara Condello och Giulia Negri – gå in på www.terrificwines.se.

Just nu tävlar vi ut två platser till Villa Långbergs. Vill du ha chansen att vinna?