fbpx

Vilken temperatur ska vinet ha?

Hur varmt får ett vin vara – egentligen? Det har tyvärr hänt fler än en gång att det serveras för varmt. Visst, smakerna förstärks men det gör även känslan av alkohol. Vinliv har tagit fram en smart checklista.

Blivit serverad för varmt vin någon gång? Ja, jag trodde nog det. Och det är inte kul. På krogen är det dessutom en katastrof, med tanke på priserna.

Ett för kallt vin går ju att rädda. Det är bara att lugna sig lite, låta vinet vila en stund i glaset. Efter bara några minuter har temperaturen ökat med någon grad. Här gäller ju också personliga preferenser.

Men ett varmt vin?

Ett rött vin som serveras över 20 grader påminner mer om glögg och ett vitt vin över 14 blir som en avslagen fruktdrink där alkoholen dominerar. Nej, i det här fallet är lagom bäst.

Om det är ett rött vin, låt det stå i kylskåpet en halvtimme innan servering. För det vita vinet gäller en timme.

Voilà, färdigt att serveras.

Checklista serveringstemperatur:

  • Vitt vin med ung, fruktig karaktär, 6-8 grader
  • Vitt vin med ålder eller fatkaraktär, 8-10 grader
  • Bubbel, oavsett typ, 6-8 grader
  • Rött vin med ung, fruktig karaktär, 14-16 grader
  • Rött vin med viss kraft, 16-18 grader
  • Sött vitt vin, 6-8 grader

Doft: Fin ton av äpple, bra syra med inslag av äppelskal, röda äpplen, fin ton av brödighet, rostad karaktär.
Smak: I smak balanserad med markerad äppelkaraktär, frisk ton med inslag av päron och honungsmelon.
Passar perfekt till grillade havskräftor med wasabimajonnäs.
Serveringstemperatur: 6-8 grader

Tags:
,