fbpx

Vin made in USA

USA är visserligen en ganska ung vindrickanation. Men här har utvecklingen gått i rekordfart, inte bara när det kommer till konsumtion. Utan också produktion.

Tidigare var amerikansk vinindustri synonymt med Kalifornien. Och även om det bästa och det mesta kommer från den soliga staten, hittar vi nu intressant vinproduktion i stort sett hela landet.

What?

Jo, inte i Alaska men annars överallt, från Texas till New York, Virginia till Oregon. Många vinområden jobbar också med en tydlig profilering, antingen med druva som främsta exponent eller vinstil. Delar av Kalifornien har ju Cabernet Sauvignon som bas, andra gärna Chardonnay och i de mer produktionsrika distrikten hittar vi ofta druvan Zinfandel.

Men tvärsar vi kontinenten och hamnar i New York State, är det svala viner på Riesling som får ära och berömmelse. I vissa delar produceras även ett så kallat Ice wine, isvin på svenska. Det innebär att man skördar druvorna när det är -8 grader och pressar dem så fort de kommer in i vineriet. Då får vinerna en mycket hög koncentration, massor av härlig sötma och är fantastiska som dessertvin.

Men tillbaka till västkusten och Oregon är det helt andra toner. Då är det visserligen återigen svalodlat, men nu koncentrerar man sig på den blå druvsorten Pinot Noir, alla vinmakares favorit. Vinerna får just den där friska, komplexa tonen med massor av druvtypiskhet och elegans.

Mångfald alltså. I USA. Viktigt att komma ihåg.

Vinliv tipsar

Kings Ridge Pinot Noir 2015
Nr 6286 159 kr

Fruktigt vin med inslag av röda bär, körsbär, hallon, kryddigt, örtigt med ekfatskaraktär och lite julkryddor i svalodlad, elegant stil.

Passar perfekt till ugnsbakad majskyckling som serveras med smörstekt palsternacka.

Bonterra Zinfandel 2016
Nr 22620 139 kr

Smakintensivt med markerad fruktighet, toner av björnbär, mint, vanilj med viss strävhet i fyllig stil med lång, eldig eftersmak.

Passar perfekt till grillad burgare på högrev med picklad rödlök och tryffelmajonnäs.