fbpx

Vin på burk

Vin på box, tetra eller lättvinsflaskor har vi hunnit vänja oss vid. Men vin på burk? Jodå, det finns och ger viss uppmärksamhet. Men är det något för den svenska marknaden?

Det är ju alltid innehållet som räknas. En box med vin innehåller inte per automatik dåligt vin. Sedan är boxvin kanske inget man ska lagra. Bra så. Men det har under det senaste decenniet kommit flera alternativa förpackningar. Vi har vant oss vid tetra (nåja) och petflaskor. Men vad sägs om vin på burk?

What?

Jodå, det finns och gör viss succé utomlands.

Å andra sidan är det flera konsumenter som upplever själva förpackningen som kontroversiell, närmast förolämpande. Det ser kanske inte så aptitligt ut, men inget säger att man måste dricka vinet direkt ur burken. Samtidigt, då kanske hela grejen går förlorad.

På svenska marknaden finns för närvarande tre viner på burk, vitt och rött från Oregon, och ett vitt från Nya Zeeland. Innehållet är det sannerligen inget fel på. Frågan är bara om vi vinkonsumenter är redo för den innovativa förpackningen.

Men kan ju föreställa sig en somrig picknick, en enklare sallad ligger nerpackad och lite bröd…och några burkar vin.

Eller?

Vad tycker du? Hör gärna av dig till mig på johan@vinliv.se

PROVA NÅGON AV DE HÄR:

Underwood Pinot Noir 2015
artnr 70039
79 kr för burk på 37,5 cl

Röda bär, lingon, kryddig, matbitter, druvtypisk, mjuka tanniner, kryddig i längd. Drick till grillade lammfärsbiffar med potatismos och rårörda lingon.

Underwood Pinot Gris 2015
artnr 79416
79 kr för burk på 37,5 cl

Balanserad, medelfyllig, kryddig, blommig med liten matbitter ton, viss frukt, päron. Drick till en örtig fiskrätt med asiatisk kryddning, gärna med lite hetta.

Te Merio Sauvignon Blanc 2018
artnr 6475
43 kr för burk på 33 cl

Bärig med inslag av krusbär, lime, kryddig med mycket frisk känsla och medellång eftersmak. Drick till en enklare fiskrätt eller till kycklingsallad i picknick-korgen.