fbpx

Vinvärlden spränger nya gränser

Vinvärlden har aldrig producerat så bra vin som den gör idag. Flera nya länder dyker upp och visar att det går att tillverka riktigt bra vin utan att ha tusenåriga traditioner.

Frankrike, Spanien och Italien har sedan urminnes tider dominerat vinmarknaden. Men här har också de bästa vinerna producerats i sekel efter sekel. Frankrike har ju sina klassiska distrikt som Bourgogne, Bordeaux och Champagne, Spanien sitt Rioja och Italien sitt Barolo och Chianti. För att nu snudda vid några.

Vad som sker nu är att både nya vinländer dyker upp och gamla, mycket gamla vinländer åter tar plats på scen. Bland de riktigt gamla vinländerna hittar vi Georgien och Armenien där det har tillverkats vin i över 7000 år. Intresset är stort när dessa länder nu exporterar en variant av de ursprungliga vinerna, så kallade orange viner. Vita viner med tydlig mognadskaraktär som gärna smakar både jäst, äpple och massor av intensiv frukt.

Till de nya vinländerna får vi räkna exempelvis Sverige som idag har en jättespännande produktion i södra delen, Österlen eller övriga Skåne, på Gotland och på Öland. Viner som har alla möjligheter att slå världen med häpnad. Det trodde vi inte för tio, femton år sedan.

Att säga att vinvärlden är fast i gamla traditioner är därmed bara till hälften sant. Det viktiga är att kvalitet, oavsett var vinerna kommer från, är det viktiga.

Utan kvalitet och egensinne tappar vi snabbt intresse.

Vinliv tipsar! I detta Vinpaket ”Utvalda droppar” med 8 viner från hela världen levereras utan fraktkostnad ända fram till din dörr. Du kan beställa provpaketet för endast 780 kr, vi levererar det fraktfritt hem till dig!