fbpx

Vinvärldens fabulous five

Många gör anspråk, men inget annat område än Bordeaux kan rada upp så många galet bra viner. Men så hittar vi också vinvärldens fabulous five i trakterna.

Det finns bra vin, det finns riktigt bra vin och så finns det Bordeaux. Distriktet som är världens mest kända och mest känd för att göra världens bästa viner.

Hur blev det så? Jo, genom rätta investeringar, en stark tilltro till sin egen förträfflighet och en hel marknad som dyrkade vinerna och som samtidigt var sträng i sin bedömning, nämligen den brittiska. Men också en närmast manisk vilja att hela tiden höja kvaliteten.

Det låter enkelt. På pappret. Men vägen dit har varit lång. Att man idag dessutom stoltserar med en av de äldsta klassificeringarna, från år 1855, på bästa vin, är också en av förklaringarna. Och det är här vi hittar fab five.

Fab five?
Jo, de fem slotten i Bordeaux som är högst klassade i distriktet och som tillverkar några av världens absolut bästa viner. För oavsett vad vi gillar, är dessa producenter att betrakta som tillhörande en egen division.

Vi talar Château Lafite-Rothschild i Pauillac, Château Margaux i Margaux, Château Haut-Brion i Pessac-Léognan, Château Latour i Pauillac samt Château Mouton Rothschild, även det i Pauillac och som var det slott som erhöll klassningen 1973.

Några av vinerna går faktiskt att hitta på Systembolaget. Men det kostar en slant. Från Château Margaux 2011 för 5 995 kronor till Château Margaux 2005 för 11 378 kronor.