Vodkabältet – ju kallare, desto mer sprit

Vodka eller brännvin, eller kryddat brännvin. Det är dags nu, högsäsongen kommer lika ovedersägligt som värmen. Men hur var det nu med det där bältet, vodkabältet…

Ett bälte att ha runt midjan innehållandes allt du kan tänkas behöva. Vodka alltså. Små, små flaskor med vodkashots i olika smak och färg. Perfekt till utekvällar för den den som vill hålla nere på kostnaderna, inte nöjer sig med utbudet eller helt enkelt vill spice-up sin outfit. Går att återanvända och flaskorna kan då fyllas med valfritt innehåll. 

Drinkmix eller varför inte vatten och energidryck till nästa löprunda? Säljes nu för endast 399:- på ditt närmsta Systembolag. Skämt å sido, men inte en dum idé. Eller hur?

Tack vare Time Magazine

Men det finns faktiskt en riktig innebörd med uttrycket Vodkabältet. Kanske har du aldrig hört just denna benämning förut, däremot Brännvinsbältet eller Spritbältet. Kärt barn har många namn. 

Första gången uttrycket användes var när Time Magazine skrev en artikel om drickandet i Polen 1964. Den person du hör använda uttrycket lär syfta till det område i norra Europa där sprit är den vanligaste alkoholen som konsumeras. 

Bältet inklusive Sverige

Länder som hör till det så kallade Vodkabältet är bland annat Estland, Grönland och Ryssland. Även länder som Sverige och Polen har historiskt hört till denna grupp, men idag är det öl och vin som dominerar bland alkoholen. 

Så varför dricker människor i Norra Europa mycket vodka? Artisten Johan Airijoki sjunger,“Vodkabältet vodkabältet (…) En efterfest i Soppero det är trettio grader kallt. Du får gömma din avfrostning annars dricker någon upp allt. Men du kan lukta sen på pisset vet du vem som tatt din sprit. För folket där på macken säljer dåligt rött brännvin.

Ju kallare, desto mer sprit

Vodka och kyla tycks höra ihop, vilket många gissningsvis håller med om. Även forskare menar att människor som bor där det är kallare och mindre sol dricker mer alkohol. 

Dessutom tillverkas mer än 70 % av den vodka som produceras i Europa i länder som tillhör Vodkabältet. Om detta är en orsak till eller konsekvens av alkoholdrickandet kan man ju undra…

Inte bara vodkabältet…

Fun facts: Söder om Vodkabältet finns det som ibland kallas för Ölbältet – ett område med länder som exempelvis Belgien, Tyskland och England, där öl är den dominerande alkoholdrycken. Ytterligare söder om Ölbältet finns även Vinbältet. Hit hör, föga förvånande, bland annat länderna runt Medelhavet. 

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.