Allt du skulle vilja veta om korspollinering

november 18, 2025
Lästid 2 min

I Vinlivs serie om druvan har vi nu kommit till begreppet korspollinering. Utan den, korspollineringen alltså, hade vinvärlden varit absolut mycket tråkigare.

6. Korspollinering

I vinvärlden betyder korspollinering att pollen från en vinranka överförs till blomman på en annan vinranka av en annan sort.

Det är alltså första steget i att skapa en korsning – en ny druvsort som har genetiska drag från båda föräldrarna.

Hur det går till:

Varje vinblomma har både hanliga, ståndare, och honliga, pistiller, delar.

Om pollen från sort A landar på pistillen hos sort B, och befruktningen lyckas, bildas ett frö med nytt DNA.

Planterar man den kärnan, växer en ny, unik druva fram.

De flesta av världens druvsorter har uppstått på just detta sätt – naturligt eller med mänsklig hjälp.

Exempel på resultat av korspollinering:

Cabernet Sauvignon = naturlig korsning mellan Cabernet Franc och Sauvignon Blanc

Pinotage = skapad genom kontrollerad korspollinering av Pinot Noir och Cinsaut

Varför är det viktigt?

Korspollinering är vinvärldens sätt att utveckla nya druvsorter med:

• bättre smak,

• större tålighet mot sjukdomar eller klimat,

• och mer anpassning till framtidens odlingsförhållanden.

Tänk så här:

Korspollinering = naturens eller vinmakarens matchmaking-program för druvor.

Det är där vinets evolution börjar — en flirt mellan två rankor som kan skapa nästa stjärna i vingården.

Vinliv tipsar!

Shannon Ridge High Elevation Collection Cabernet Sauvignon, 2022

Riktigt bra Cab från toppegendom i Kalifornien.

Stramt rött med inslag av fat, vaniljsötma, kokos, ceder, cigarr, eukalyptus, svarta vinbär, fräschör, lång eftersmak med toner av kaffe.

Perfekt till en T-benstek som serveras med potatismos och vitlökssmör.

Nr 208701 • 169 kr