Därför är Bordeaux världens bästa vindistrikt

Essensen av vinet i Frankrike hittar vi i vindistriktet Bordeaux. Vackra vinslott, lagringsbara viner, tjusiga restauranger och en kö av investerare som betalar vad som helst för rariteter. Klart Bordeaux är bästa området för vin. I synnerhet rött vin. Överlägset.

Det är något magiskt med Bordeaux. Bara man nämner att man drack en bordeaux häromsistens blir folk nyfikna, avundsjuka eller bara uppriktigt entusiastiska. Alla vill dricka vin från Bordeaux. Alla. Det är lite som höjden av lyx, och är det ett vällagrat vin, kanske från något av de tjusiga vinslotten man hört talats om, då blir det gärna en oförglömlig upplevelse.

Dyraste vinet kommer från Bordeaux

Samtidigt, det är dyrt. Löjligt dyrt och ibland så dyrt att man undrar vart sansen tog vägen. En flaska av ädlaste röda kan kosta 10 000 kronor. Lätt. Kanske mer. Och hittar man en raritet på vinauktionen, finns det de som slantar upp 100 000 kronor. För 75 centiliter rödtjut! Det är 1 333 kr per centiliter. 

Men vad är det då som gör vinerna så dyra?

Först och främst är alla viner inte så galet dyra. Vi hittar allt från enkelt bordsvin för några euro litern till hela vägen upp till himmelriket. Vi ska samtidigt komma ihåg att Bordeaux är ett stort distrikt och med sina 120 000 hektar större än hela den sammanlagda vinodlingen i exempelvis Sydafrika.

Bordeauxviner på Systembolaget

Så högt och lågt, dyrt och billigt, torrt och sött, vitt och rött, stilla och mousserande, Crémant de Bordeaux. Även här hittar vi några av världens bästa viner, i synnerhet när det kommer till vitt, sött. Då snackar vi mögelsvampen botrytis som lägger sig som en hinna över de vita druvorna och ger vinet en saffrans- och aprikosfruktlik ton.

Mångfalden är alltså enorm och det är en av de saker som gör världens mest kända vindistrikt så intressant.

Cru Supérieur som klassificering i Bordeaux

Det är visserligen alltid det röda vinet som fått störst uppmärksamhet i Bordeaux. Och när klassificeringen gjordes 1855, fick några vinegendomar den högsta klassningen Premier Cru-status. Men det var rött det handlade om. Alltid rött.

Ni gjordes också en liknande modell för det vita söta vinet och då fanns det en egendom som stack ut; Château d’Yquem. Härifrån var och är vinerna så bra att den fick en egen klass, Cru Supérieur, alltså supérieur som överlägset… där cru står för växtplats.

Karta över Bordeaux

Om man vill få lite koll på det geografiska läget, ser vi att Bordeaux ligger mot Atlantkusten. Det är alltså ett förhållandevis svalt område, men där de olika delarna skiljer sig en smula. Västra Bordeaux tillverkar mest vin på Cabernet Sauvignon och det är härifrån de allra dyraste vinerna kommer.

I östra Bordeaux är det istället Merlot som är huvuddruvan. Vinerna blir riktigt bra, men får inte lika lång lagringsbarhet som sina västra grannar, även om vi idag hittar flera producenter som jobbar med samma ambition som de så kallade premier cru-slotten, alltså de fem slott som klassas som bäst.

Bästa vinområde – oavsett färg på vinet

Tidigare sa man (läs: alla vinsnobbar) att man var tvungen att betala minst 400 kronor flaskan för att få uppleva Bordeaux i en flaska bordeaux, alltså den karaktäristiska ursprungskänslan. Det stämmer – naturligtvis – inte. Det går att hittar ursprungstypiska viner för avsevärt mindre än så. Goda viner, prisvärda viner som man kan dricka idag eller lagra fem, kanske tio år.

Det är också en konst.

Som vinmakarna i Bordeaux är bäst på. I världen.


Vinliv tipsar!

Château Larouy, Graves Blanc, 2020

Fin fruktig doft, inslag av svarta vinbärsblad, krusbär, passionsfrukt, viss stålig ton som blöt sten samt med markerat örtig stil och gröna äpplen.
Passar perfekt till en enklare gryta på fisk med markerat örtig ton som serveras med en skvätt aioli.

Johan Franco Cereceda

Nr 3134 • 99 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.