10 termer som gör dig till en bättre vinprovare

Bra termer att svänga sig med när det är dags för nästa middag i uppnäst vinsällskap. Men samtidigt också bra termer att kunna som gör dig till en bättre och mer fokuserad vinprovare. Vinliv tipsar om tio klockrena vintermer som imponerar.

Terroir – ursprungspräglat, med tydlig adress varifrån vinet kommer och då talar vi framför allt var druvan odlas. Bästa exempel är Champagne med sin minerala, brödiga ton och med smak av gröna äpplen och citrus. 

Fruktigt – ett tämligen generellt begrepp som inbegriper all frukt eftersom allt vin, i princip, doftar och smakar frukt. Sedan kan man bli mer specifikt och prata hallon om Bourgogneviner och svarta vinbär i Bordeauxviner.

Stramt – när vinet känns strävt, uttorkande, ungt, nästan svårforcerat men som ger en känsla av att vinet blir bättre om det får mogna eller luftas. Tänk unga röda viner från Barolo, Napa Valler eller Bordeaux.

Lagringsbart – viner som har bra balans mellan frukt, fräschör, eldighet och strävhet. Unga viner från Ribera del Duero, Bordeaux, Chianti vinner därmed på att ligga till sig några år då mognadsprocessen i vinet fortsätter.

Drickfönster – populärt ord som indikerar när vinet kan drickas, idag till fem är, om tre till sex år eller först om tio år. Typ. Det handlar om att vi ska försöka förstå när vinet är som bäst att konsumeras för att få maximal upplevelse.

Cigarrlåda – en karaktär som drar åt sötaktiga toner som i piptobak, rökt, brasa, kan dra även åt vanilj men är en bredare doft och smak, finns i röda viner med mognad, både från Bourgogne, Barolo, Rioja och Bordeaux.

Tropisk ton – karaktär som påminner om stenfrukt, sötaktig, distinkt doft, drar åt torkade aprikoser, tropisk fruktkaraktär, parfymerad, utvecklad stil, vita viner med viss mognad som i druvan Viognier eller framför allt i söta viner på Riesling.

Fat – nysågat trä, vaniljsötma, kokos, smör, drar åt förnimmelser av mocka och kakao, viner från Rioja och vita från Bourgogne. Är det kokos och vanilj är faten amerikanska, är det mocka och kakao är de franska.

Mineral – frisk känsla, stål, blod, järn, frisk eftersmak, lite ”medicin”, Ramlösa eller annat mineralvatten. Vi hittar smakupplevelsen framför allt i viner från Chablis, Champagne, Priorat, Etna eller i viner på druvan Syrah från hela världen.

Petroleum – mycket spännande doft av tunnelbana, bensin, bensinmack, en doft som drar åt gummi, bränt, mörk, obehaglig enligt vissa, dieselångor och alldeles underbart enligt andra. Vinera blir gärna lite fylligare, tjockare till sin karaktär.


VINLIV TIPSAR

Von Winning Win Win Riesling Trocken 2021

Balanserat vin med utpräglad terroir-känsla, inslag av tropiska frukter, gula äpplen, viss ton av petroleum, honungssötma i balanserad stil. Brett drickfönster med flera års lagringspotential.

Passar perfekt till spicy tuna rolls. Servera vinet kylskåpskallt.

Nr 79394 | 139:-
Nästa artikel
På torsdag smäller det!
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.