Det här behöver du:
- 1 kg urbenad kalvbringa
- 2 purjolökar
- 1 liten gul lök
- 4 morötter
- 3 msk vetemjöl
- 3 msk smör
- 4,5 dl vatten
- Salt
- Peppar
Till serveringen:
- 6 tomater
- Kokt ris
- 2 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
Så här gör du:
- Ansa köttet. Dela det i portionsbitar.
- Skala purjolökarna och den gula löken. Skiva dem.
- Skala morötterna. Skär dem i 3 cm långa bitar.
- Vänd köttet i salt- och pepparblandat mjöl.
- Bryn köttet, löken och morötterna i smöret.
- Häll på vatten. Låt rätten koka mör under lock över svag värme.
- Koka riset under tiden. Passa också på att skålla och flå tomaterna. Krossa vitlöksklyftan.
- Fräs upp vitlöksklyftan i smöret och tillsätt halverade tomater.
- Låt dem småsteka med vitlöken tills de börjar mjukna.
- Lägg upp riset i ett stort fat.
- Häll på kalopsen med sky.
- Garnera med tomathalvorna runt om.
- Häll över stekskyn.
- Serveras med en trevlig grönsallad.
Vinliv tipsar!
Gérard Bertrand Corbières
Spännande vin på de tre toppdruvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre, en stil som går under benämningen GSM. Här har vi ett elegant och mustigt vin med massor av härlig frukt, inslag av både björnbär och svarta vinbär, örter, kryddor, massor av härlig ursprungsprägel och fin fatton med liten salmiak-nyans.
Nr. 7342201 • 129 kr