Vinterns absolut godaste och enklaste macka – trattkantarelltoast. Toasten är lika god som en förrätt eller som tillbehör till soppan. Den här klassikern blir aldrig tråkig.
Tips! Gör toasten extra god genom att tillsätta lite riven ost. Västerbottenost eller parmesan riktigt gott på mackan.
Ingredienser (4 portioner)
- 4 skivor surdegsbröd, exempelvis levain
- 250 g färska kantareller
- ½ gul lök, hackad
- 1 msk persilja
- Smör efter smak
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
1. Ansa och skiva svampen.
2. Stek kantarellerna i en torr stekpanna tills en del av vätskan kokat bort.
3. Lägg i smör, lök och persilja. Salta och peppra.
4. Rosta bröden i ugnen och lägg på kantarellerna på smörgåsen. Salta och peppra efter smak.
Vinliv tipsar! Vilket vin till en kantarelltoast? Jo, det är en av de få rätter som man verkligen kan dricka allt till. Från spumante i Italien, via vita viner, till lätt eller kraftigt rött och till sherry. Eller varför inte rött svalt på Pinot Noir? Så det är bara prova sig fram för att hitta sin egen favorit. Skål och lycka till!
Vinliv tipsar!

Stone Castle, Cabernet Sauvignon Reserve, 2018, 209 kr
Mycket intressant vin på 100 procent Cabernet Sauvignon, världens kanske bästa rödvinsdruva och en druva man vårdar med ömhet i östra delen av Europa. Här hittar vi fin balans, komplexa toner, inslag av både svarta vinbär, ceder, mogna vinbär, fördelaktigt torrt, mocka, nyanser av mognadstoner och en mjukare strävhet med lång eftersmak.
Johan Franco Cereceda