Köttbullar på grekiskt eller indiskt vis

Köttbullar är den perfekta födan till ett stort glas rött, men ibland kan det bli tröttsamt att laga till de goda bollarna på samma sätt vecka efter vecka. Älskar du dina köttbullar men känner att du vill piffa till dem lite? Då kan det vara en god idé att laga till dem på grekiskt eller indiskt sätt.

Grekiska köttbullar – det här behöver du:

  • 500 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olja
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl ströbröd
  • 2 msk färska myntablad
  • Peppar

Till paneringen:

  • 2 msk vetemjöl

Till friteringen:

  • 1 l olja

Till serveringen:

  • Saft från 2 citroner

Så här gör du:

  • Skala och finhacka den gula löken.
  • Repa bladen av myntastjälkarna. Hacka bladen fint.
  • Hetta upp oljan.
  • Bryn ströbrödet.
  • Rör nötfärsen med saltet.
  • Tillsätt det avsvalnade ströbrödet, mynta, peppar och lök.
  • Tillsätt vattnet lite åt gången.
  • Forma nötfärsen till köttbullar. Rulla dem i mjölet.
  • Fritering: värm oljan till 180 grader.
  • Fritera köttbullarna några åt gången. De ska bli vackert guldgula.
  • Lägg dem att rinna av på ett hushållspapper.
  • Håll dem varma i ugnen (ca 50 grader) med ugnsluckan på glänt.
  • Pressa över citronsaft.
  • Servera köttbullarna varma med citronklyftor och kokt ris.

Indiska köttbullar – det här behöver du:

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 tsk curry
  • 4 msk olja
  • 1 ägg
  • 1 röd chilipeppar
  • 1 msk koncentrerad tomatpuré
  • Salt

Till såsen:

  • 1 gul lök
  • 1 tsk stark chilisås
  • 3 msk olja
  • 1 tsk curry
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk stött kardemumma
  • 1 dl kokande vatten
  • 1 krm socker

Så här gör du:

  • Skala och hacka den gula löken.
  • Avlägsna frön och fröhusväggar från chilipepparn.
  • Hacka chilipepparn mycket fint.
  • Blanda nötfärsen med salt.
  • Tillsätt lök, ägg, chilipeppar, curry och tomatpuré.
  • Rör färsen tills den är smidig och slät.
  • Forma till köttbullar. Gör dem gärna något större än vanliga, svenska köttbullar.
  • Hetta upp oljan i en stekpanna.
  • Bryn köttbullarna runt om.
  • Sås: Skala och hacka den gula löken. 
  • Bryn löken i oljan.
  • Tillsätt curry, chilisås, socker, kardemumma och salt.
  • Fräs blandningen under omrörning i ca 3 minuter.
  • Tillsätt vattnet.
  • Lägg ner köttbullarna i såsen. Låt dem sjuda utan lock (ca 10 minuter).
  • Servera dina köttbullar med Indiskt bröd.

Vinliv rekommenderar!

Vivir Sin Dormir Monastrell Organico, 2019
nr 2559 • 99 kr

Superkul vin som tyvärr försvunnit i bruset. Dags att upptäcka. Inslag av både björnbär, mogna plommon, vanilj, mjuk strävhet och fylliga karaktär. Gott!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.