Vill du bjuda dina gäster på något riktigt gott så kan du göra rödbetstimbaler med vitvinssås. Timbalerna passar utmärkt till fisk eller kött men kan också serveras som förrätt. Faller ditt val på det senare alternativet så kan du med fördel servera dem tillsammans med smördegssnittar.
Timbaler var omåttligt populära på 80- och 90-talen men är inte lika vanliga idag. Har du ätit timbaler så var de troligtvis gjorda på köttfärs, vegofärs, fisk eller möjligtvis sparris. Det finns dock många skäl till att göra timbaler på rödbetor. Den granna rotfrukten hjälper dig att sänka blodtrycket, minska risken för hjärtsjukdom och hålla hjärnan i trim. Den röda färgen får dessutom timbalerna att se betydligt aptitligare ut än varianter gjorda på kött.
Rödbetstimbaler med vitvinssås – det här behöver du:
- 250 g rödbetor
- 2 ägg
- 1 tsk salt per liter vatten
- 1 dl vispgrädde
- 1 krm peppar och 1 tsk salt till avsmakning
- Gräslök till garneringen
Till såsen:
- 1 finhackad purjolök
- Saft av en halv citron
- 50 g smör
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 dl torrt vitt vin
Så här gör du:
- Borsta dina rödbetor.
- Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten (ca 12 minuter).
- Spola dem i kallt vatten.
- Kör dem i en matberedare till puré.
- Vispa samman grädde och ägg.
- Blanda röran med rödbetspurén.
- Smaka av med salt och peppar.
- Häll smeten i smorda pastejformar.
- Täck med smord folie.
- Koka hett i vattenbad på spisen (ca 20 minuter).
- Låt timbalerna svalna något innan de slås upp.
- Koka löken i 2 msk av smöret. Den ska bli mjuk.
- Späd med vin, grädde och citronsaft. Koka ihop allt i några minuter.
- Sila såsen.
- Klicka ner resten av smöret.
- Fördela vitvinssåsen på heta tallrikar.
- Stjälp upp en rödbetstimbal på varje tallrik.
- Garnera med gräslöken.