Gotlandspannkakan – definitionen av nostalgiska sommarminnen, semester och turism

Tre saker som är sanna. Sommaren går sannerligen mot sitt slut men vi har fortfarande en del soliga och varma dagar framför oss, några har kanske kvar några semesterdagar kvar väntar och turister reser genom landet och ut till öarna.

Det finns något som gör det möjligt att sätta dessa saker i kontext, som nästintill definierar dessa sanningar, något som går att ta och till och med smaka på. Gotlandspannkakan! Eller saffranspannkaka om du så vill. Den är hur som helst vanlig och populär på Gotland – dit folk turistar under sina semestrar på sommaren.

För 8 portioner behöver du,

 • 1,5 dl rundkornigt ris (grötris)
 • 3 dl vatten
 • 1 dl grädde
 • 1 tsk salt
 • 7 dl mjölk
 • 2 msk strösocker
 • 75 g sötmandel
 • 2 paket saffran (á 0,5 g)
 • 6 ägg
 • 2 dl russin (valfritt
 • 0,5 tsk kanel (valfritt)

Koka upp ris, vatten och salt i en kastrull. Låt sedan sjuda på låg värme i ca 10 minuter med locket på. Tillsätt därefter grädde, mjöl och socker. Koka upp en gång till och låt det därefter sjuda på samma sätt som tidigare men i 40 minuter. Rör om då och då.

Sätt ugnen på 200 grader vid lämplig tidpunkt.

Mandeln ska under tiden skållas och hackas. Rör därefter i mandeln, saffran och uppvispat ägg i gröten. Även russin och kanel kan blandas ned nu om du vill.

Vill du ta en genväg? Köp istället färdig risgrynsgröt. Blanda ihop 1 kg risgrynsgröt, saffran, strösocker och ägg.

Denna blandning ska sedan hällas över i en smord ugnsform, exempelvis en större gratängform om 20-25 cm. Gotlandspannkakan ska gräddas i ca 30 minuter. Den är färdig när den stelnat och fått en fin, gyllene färg.

Gotlandspannkakan kan serveras varm, ljummen eller kall. Till denna gudomliga mat- eller efterrätt, beroende på när du äter den och vad den ämnar betyda för dig där och då – serveras sylt och fluffig grädde! För att ytterligare lyxa till det och maxa smaken av saffran kan du stöta saffran i lite socker med en mortel. Antingen strör du detta som det är, eller så rör du ut saffran och/eller saffran med socker i en msk brännvin eller vodka och strör sedan på. Detta gör att smaken av saffran blir mer framträdande.

Och gillar du ett glas sött vin till, kolla in sött från Muscat Beaumes de Venise i södra Frankrike. Finns på Systembolaget.

Vinliv tipsar!

Österlenglögg, Äpple & Calvados VSOP

Härligt torrt vitt vin från nordöstra Italien med inslag av exotisk frukt, päron, mandel, lime, citron, markerad fräschör och en fin eftersmak där mineralitet och fruktighet möts

Nr. 57700 109 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.