Kitchari – den ayurvediska detoxsoppan som är ett måste i februari

Kanske känner du efter alla dessa mörka månader att kroppen är lite ur balans. Det har i princip varit festmåltider sedan första advent i slutet av november, över nyår och fram tills nu. Vad passar då bättre än Kitchari, en ayurvedisk detoxgryta?

Kitchari är en helande ayurvedisk maträtt. Ayurveda är en indisk läkekonst. Inom auyrveda används Kitchari som bas-måltid under detox och utrensning. Kryddorna är särskilt utvalda för att vara detoxande, milda och läkande. 

Traditionsenligt ska Kichari göras på gula linser och basmatiris eller mungbönor. Det går även att byta linserna till röda eller gröna samt använda något annat råris än basmatiris. 

Frukost, lunch eller middag

Kitchari ska ätas till frukost, lunch och middag under 1-10 dagar, beroende på hur mycket du önskar eller behöver rensa ut samt för en komplett omstart av matsmältningssystemet.

Följande kryddor behövs (ger 4 portioner)

  • 1,5 dl basmatiris gärna fullkorn
  • 1 dl gula mungbönor/gula linser 
  • 1,5 msk ghee/ kokosolja
  • Kryddor kan varieras efter smak
  • 0,5 tsk senapsfrön, svarta om du har
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk hel bockhornsklöver
  • 2 tsk färsk riven ingefära 
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 krm hing (asafoetida)
  • ca 2 tsk havssalt/himalayasalt
  • 6-10 dl vatten eller benbuljong
  • ca 4 dl färska grönsaker (ta det du har, exempelvis spenat, selleri och morötter samt gul lök (uteslut lök för detox) 
  • Färsk koriander eller annat för topping

Gör såhär:

Blötlägg linserna.

Skölj sedan av linser och ris. Hetta upp kokosolja och tillsätt senapsfrön, spiskumminfrön och fänkålsfrö. Fräs i en minut.

Tillsätt riven ingefära samt resten av kryddorna och rör om. Tillsätt ris, linser och 6 dl vatten. Låt koka upp och tillsätt sedan salt samt de grönsaker som kräver mer tid för att mjukna. 

Täck för med lock och låt stå på låg värme tills riset och linserna är genomkokta. Smaka av. Slutkonsistensen ska vara som gröt, men kan även vara mer sopplik. Det är en smaksak.

Variationerna är många

Det finns olika sätt att göra denna soppa. Man kan exempelvis tillsätta lök eller andra kryddor, men då är det inte längre samma detox-variant, vilket inte heller behöver vara syftet. Testa även att variera med att lägga i olika grönsaker och protein efter önskemål och smak eller ät den som risgrynsgröt, vilket du gör genom att koka basmatiris med kokosmjölk, ghee, färsk ingefära, gurkmeja och kanelstång.

Ge kroppen en helande rening för bästa möjliga start på 2023.

Vinliv tipsar:

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.