Bästa druvorna för rosévin

Trenden är uppenbar: vi dricker mer och mer rosévin, vi är mer och mer nyfikna på varianter och inser nu att druvan bakom vinet är av yttersta vikt. Men vilka druvor ger vad? Vinliv går till botten och presenterar en rosévinsdruvornas lathund.

Rosévin kan göras – och görs – på nästan alla blå druvor. Man låter vinmusten ligga i skalkontakt tills musten fått tillräckligt rosa färg. Och vips är rosévinet klart. Åtminstone när det kommer till färgen, för sedan ska ju musten jäsa till vin.

Många vinproducenter låter vinet ligga på ståltank efter jäsning, dels för fräschörens skull, dels för att det är lättare att kontroller vintes kontakt med luft. Man vill ju framför allt ha ett fräscht, somrigt vin att erbjuda konsumenter.

Rosé på fat eller ståltank

Samtidigt finns det producenter som gärna låter vinet ligga på fat för att ge det en extra dimension, kanske mer komplexitet och för att vinet ska sticka ut. Det bästa exemplet här är den spanska vinfirman Viña Tondonia som gör ett rosévin som får ligga uppemot tio år på fat.

Men får många andra räcker det med om det ligger kanske några månader, tillräckligt länge för att rosévinets karaktär ska kännas lita annorlunda. Idag är ju många konsumenter också mer nyfikna än någonsin på olika varianter med olika ursprung på olika druvor.

Druvornas egenskaper

Men vad ger druvorna för karaktär i ett rosévin? Det är naturligtvis svårt att bara prata druvor eftersom vinet får sin ton utifrån klimat, eventuell druvblandning, efterbearbetning som ståltank eller fat och lagring och – inte minst – vinmakarens vision.

Men vid en snabb översikt vet vi ändå att enskilda druvor ger specifika karaktärer. Så om du är sugen på en speciell ton i ditt rosévin, kolla in vår snabbguide.

Vinlivs snabbguide

Druvkaraktär

Cabernet Sauvignon – svarta vinbär, gräs, grön paprika

Carignan – skogsbär, smultron, tranbär, peppar

Grenache – jordgubbar, röda bär, lavendel

Merlot – plommon, gräs, blåbär, vinbär

Mourvèdre – örter, kryddor, torkade plommon

Pinot Noir – fräschör, elegans, hallon, kryddor

Sangiovese – körsbär, lingon, mandel, svart te

Syrah – krydda, björnbär, animaliska toner, peppar

Tempranillo – blåbär, mogna jordgubbar, balans

Zinfandel – fruktsötma, björnbär, mynta, svartpeppar


Vinliv tipsar!

Grand Sud Rosé Merlot

Uppfriskande rosévin på Merlot, en av världens bästa druvor, i synnerhet när vinet kommer från Frankrike.

Fruktigt med inslag av röda bär, smultron, mogna jordgubbar i fruktsöt stil, pigg syrlig ton och bra balans med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till medhavd picknick där jag hittar kyckling, vegetarisk paj, brie och baguette i korgen. 

nr 50362 • 88 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.