Det är på Sicilien det händer. Här går utvecklingen i en rasande fart och vinerna blir bara bättre och bättre. Samtidigt är det klassisk mark med traditioner tusentals år tillbaka. Benvenuto in Sicilia!
Italien dominerar den svenska vinmarknaden. Ofta är det viner från norra delen. Men nu är det dags för Siciliens viner att hitta rätt. Här finns en imponerande mångfald.
Vin både på och från Sicilien är annars en kär följetong. Idag är Medelhavsön kanske mer älskad än någonsin, inte minst tack vare sina fantastiska viner. Men visste du att det finns en vintradition som letar sig 6000 år tillbaka i tiden?
Vin på Sicilien för 6000 år sedan
I grottan Monte Kronio vid Agrigento på södra delen av Sicilien har man nämligen hittat 6000 år gamla amforor med rester av vin som gör ön till en av de äldsta vinkulturerna i världen. Andra menar att det var i Georgien och Armenien det började för över 7000 år sedan, men Sicilien var alltså inte långt efter.
Annars har ju ön präglats av starkviner. Någon som kommer ihåg vinet marsala? Nej, trodde väl det. Idag är det närmast bortglömt om det inte används som ingrediens i favoritdesserten Tiramisu.
Lokalt samsas med internationellt
Men Sicilien förtjänar uppmärksamhet för sina viner, idag ofta druvblandningar på både lokala druvsorter och internationella storheter. Det har ju varit en väg att få en internationell publik intresserad.
Och där är vi idag. Vulkanviner från Etna eller soldränkta rödviner med fruktstinn ton är ett annat framgångsrecept. För att inte tala om de friska vinerna på idel gröna druvor, också här en blandning mellan lokalt och internationellt.
Inte minst på den nordiska marknaden.
Siciliens odlingar större än Australiens
Vi får inte glömma bort att Sicilien alltid varit en stor, för att inte säga gigantisk, region när det kommer till vinodling och produktion. Tidigare stod bara den västra delen av ön för en större vinproduktion än hela Australien, något som skvallrar om att Sicilien varit en maktfaktor.
Då var det mycket av druvorna som gick till starkvinet, en vintyp som närmast försvunnit. Visst finns marsala-vinerna kvar, men vinet har utvecklats mer till en kuriositet. Söder om ön, på Pantellería, inte långt från den tunisiska kusten, hittar vi ett annat mycket säreget vin på den lokala druvan Zibibbo, som egentligen är samma som druva Moscato. Också det lika säreget som ovanligt.
Fantastiska vulkanviner från Etna
Men även om det finns specifika viner som sätter ön på vinkartan, jag tänker närmast på vulkanvinerna från Etna på de lokala druvorna Nerello Mascalese och Nerello Capuccio, är det kanske mest imponerande just mångfalden. En mångfald som för övrigt gäller hela Italien.
Att exklusiva viner med unik karaktär trängs inom samma utrymme som volymviner där lägstanivå når helt nya höjder idag är det som bäst representerar vinerna på Sicilien.
Viktigaste gröna druvor på Sicilien
Ansonica, Carricante, Catarratto (mest odlade gröna druva), Chardonnay, Damaschino, Fiano, Grecanico Dorato, Grillo, Moscato/Zibbibo, Müller-Thurgau, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Vermentino, Viognier
Viktigaste blå druvor på Sicilien
Alicante, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignano, Frappato, Merlot, Mondeuse, Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese, Nero d’Avola/Calabrese (mest odlade blå druva), Nocera, Perricone, Petit Verdot, Pinot Nero, Sangiovese, Syrah
Ett enda distrikt med högsta klassningen
Det finns idag 23 DOC-klassade vindistrikt på Sicilien där några av de viktigaste och mest kända är Etna, Marsala och Pantellería.
Endast ett DOCG, den högsta vinklassen i Italien, återfinns på ön, Cerasuolo de Vittoria.
DOCG Cerasuolo di Vittoria är ett distrikt på knappa 170 hektar där det produceras rött vin på druvorna Frappato och Nero d’Avola som lokalt går under namnet Calabrese.