Vinet har en lång historia. Mycket lång. Faktiskt närmare 7000 år. Men hur började det – egentligen? Vinliv vet.
Redan de gamla georgierna lär ha druckit vin. Vi hamnar så lång tillbaka i tiden som 5000 år f.Kr, öster om den europeiska kontinenten, till och med öster om Svarta Havet.
Vid den här tiden växte vinrankan vilt och hur vin egentligen uppstod är genom ett misstag. Man förstod ganska snart när vinbusken upptäcktes att bären, alltså druvorna, var riktigt goda att äta. Men också att göra must på, alltså pressa druvorna till en saft.
Musten var från början ojäst. Och det är nu misstagen börjar omvandla druvorna till det som 7000 år senare skulle komma att bli den mest populära drycken med alkohol i, nämligen vin.
Någon glömsk musttillverkare hade missat att täcka för ett lerkrus med must i. Så fort luften kom i kontakt med sockret i druvmusten, satte en jäsning igång. Några månader senare hade allt socker jäst ut till alkohol. Violá!
Så småningom hittar den glömska georgiern sin amfora. Provar musten och inser ganska snart, att det inte bara är godare. Han blir också en smula lyckligare av att dricka musten.
Så småningom inser han också att musten nu också håller längre. Det är ju, fast det visste han inte då, alkoholen som har den konserverande effekten.
Vint är fött.
Det sägs att de riktigt stora innovationerna sker genom misstag.
Det kan vi gott skåla för.
7000 år senare.