Världens trendigaste druva

Det finns Cabernet Sauvignon, Pinot Noir och Chardonnay, några av världens bästa och mest kända druvor. Men högst på trendskalan står en helt annan druva. Vi hittar den i Italien, på Sicilien, älskad som få.

Om vi ser tillbaka lite på vintrender är det här med druvan en ganska ny företeelse. Innan 1980, typ, konsumerade vi vin utan att egentligen fundera så mycket på vad vinet var tillverkat på. Visst druvor, absolut, men om det var den ena eller andra, spelade egentligen inte så stor roll. Vi drack mer ursprung, om vi överhuvudtaget tänkte på vinet, ursprung som Rioja, Bordeaux eller Chianti. Möjligen.

Vi får inte glömma bort att vi visste avsevärt mindre då än vad vi gör idag. Jag tror att vi konsumenter i Sverige är bland de mest vinintresserade och därtill kunnigaste om man jämför med exempelvis stora delar av den vinproducerande världen. Vår nyfikenhet, resandet och folkbildningen spelar stor roll.

Druvan viktig signal

Det här med druvan som viktig signal på vinflaskans etikett blev stort, nej, episkt, under 1980-talet då viner från Nya världen började säljas på den svenska marknaden. Dels var vinerna spännande, lite mer exotiska, dels stod det med stora bokstäver på etiketten ord som Chardonnay, Zinfandel, Merlot och Cabernet Sauvignon. Idag något närmast löjeväckande självklart, men då något alldeles nytt.

Vi började så småningom lära oss att Chardonnay var en druva och inte ett distrikt. Och att vi gillade viner på den druvan. Och därmed var bollen i rullning.

Nu kommer den…

Sedan dess har vi sett hur vi ändrat fokus, hur vi gått från första eleganta viner med massor av fatkaraktär (Tempranillo i Rioja), till kraftiga röda viner med viss rökig ton (Pinotage från Sydafrika) till rödfruktiga, mineralstinna viner (Pinot Noir från Bourgogne), via sträva, fruktsyrliga diton (Nebbiolo från Piemonte) till den allra mest omhuldade druvan i detta nu: Nerello Mascalese.

Nerello Mascelse är en unik druva som odlas bara på den italienska ön Sicilien. Druvans namn kommer från Mascali, ett område kring staden Catania på öns östra sida. Den är sent mognande och ger massor av rödbärig karaktär. Vinerna har hög fruktighet och när de får mogna något framträder en större koncentration av körsbär men också inslag som saltlakrits och julkryddor.

Bara i Italien

Nerello syftar på druvsortens färg, svart är ju nero på italienska. Senaste forskningen visar att Nerello Mascalese är besläktad med Italiens mest kända druva Sangiovese. Druvan odlas bara i Italien.

Viner på Nerello Mascalese får gärna en rödfruktig och ibland mineralisk karaktär som gör att vinerna gifter sig väl med rätter med markerad fräschör. Fågel med syrliga tillbehör, grillad fisk med citrusbaserade såser är mycket lämpliga liksom kötträtter som serveras med fräscha tillbehör.

Att druvan blivit så omättligt populär är inte så konstigt. Den är unik, ger fantastiska viner som därtill är enastående till mat.

Mer än så kan man knappast önska.

Vinliv tipsar!

Barone Montalto Ammasso

“Rött vin från ett av världens mest älskade vinområden just nu, Sicilien. På bland annat druvan Nerello Mascalese.

Smakintensivt rött vin från Sicilien med en mycket fin balans, toner av röda bär, fat, rejäl fräschör, torkad frukt i mer koncentrerad stil och lång eftersmak med komplex ton.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en gryta på högrev, rostad lök, massor av vitlök som serveras med potatismos med hyvlad tryffel.”

Johan Franco Cereceda

Nr 74768 • 169 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.