Paj är den bästa buffématen. Det är lätt att göra till många och perfekt att servera med nybakt bröd och en fräsch sallad. Den här pajen innehåller tomater, gul lök och vitlök.
En paj är lätt att variera efter det som finns i kylskåpet.
Ingredienser (6 portioner)
Pajdeg
- 150 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk vatten
- 1 krm salt
Fyllning
- 400 g tomater
- 1 gul lök, hackad
- 1 stor vitlöksklyfta, finhackad
- 3 ägg
- 2 dl grädde
- Salt och peppar
- 2 dl cheddarost
Gör så här:
1. Börja att göra pajskalet. Nyp ihop smör med vetemjöl och salt. Häll på vatten och arbeta snabbt till en smidig deg. Ställ in i kylskåpet i en timme.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut och ställ undan så länge.
4. Strö lite salt över tomaterna för att dra ur vätska.
5. Vispa ihop grädde och ägg. Salta och peppra. Häll över äggstanningen i pajskalet och lägg i tomater, lök och vitlök. Strö över cheddarost.
6. Grädda pajen i cirka 30–40 minuter. Servera med sallad och bröd och ett glas svalt rosévin.
Vinliv tipsar!
Marius Peyol Rosé
Ljust rosa vin från Provence på en härlig blandning av lokala druvor, där storheten Grenache dominerar. Här hittar vi fruktiga toner, inslag av röda bär, mineralitet, fräschör, jordgubbar, röda vinbär, smultron, liten kryddig ton, örtig i snygg ursprungstypisk stil och med en medellång eftersmak.
nr 56492 • 119 kr