Publicerat 22/6 - 2020

Sommarens smarrigaste jordgubbstårta

Vem älskar inte jordgubbstårta. Och nu på sommaren är det närmast ett obligatorium att baka minst en. Minst. I veckan! Mycket godare än så här – med ett glas halvsött bubbelvin till – blir det inte. Smaklig!

Jordgubbstårta

Gör så här

Vaniljkräm

Knäck ägget men separera gulan från vitan. Rör ihop gulorna med strösocker och maizena i en bunke.

Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången på längden. Skrapa sedan ur fröna och lägg dessa och stången i mjölken.

Koka försiktigt upp under omrörning. Vispa sedan ner mjölken i bunken och blanda.

Häll tillbaka alltihop i kastrullen.

Koka upp blandningen till en kräm. Viktigt att röra om hela tiden. Sänk värmen och koka i ytterligare någon minut. 

Häll ner vaniljkrämen i en stor bunke. Tillsätt sedan smör och rör om ordentligt tills smöret smält. Ta ur vaniljstången. 

Täck vaniljkrämen med plastfolie. Se till att folien ligger tryckt mot krämens yta. Låt svalna i kylskåp.

Vispa grädden.

Ingredienser, stor burk

Vaniljkräm

0,8 dl strösocker

0,2 dl majsstärkelse

2,5 dl vanlig mjölk

4 ägg

1 vaniljstång

20 gram smör

Jordgubbsfyllning och garnering

1,5 dl jordgubbssylt

250 g färska jordgubbar 

8 dl vispgrädde

Mynta

Bottnar

Köp färdiga bottnar

Monteringsdags!

Lägg understa delen av tårtbotten på ett tårtfat. Bred på ett lager av jordgubbssylt. Bred sedan på ett ganska tunt lager av den vispade grädden.

Lägg på översta delen av tårtbotten upp och ner (viktigt att den gräddade delen av tårtbotten hamnar mot fyllningen).

Bred ut ett lager vaniljkräm ovanpå och strö sedan skivade jordgubbar över.

Lägg på ett rejält lager med vispad grädde ovanpå. 

Lägg på den sista delen av tårtbotten (mellandelen) och täck hela tårtan med grädde.

Garneringsdags!

Spritsa längs tårtkanten och dekorera med massor av jordgubbar, strö några blad mynta över.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.