Vinlandet Australien gör allting rätt

Säga vad man vill om vinlandet Australien, men framgångar har det. På Sverige ökar försäljningen och renomméet stiger. Det riktigt spännande är nu att landet Down under står för mångfald, kanske mer än någonsin tidigare.

När det kommer till vin får man i Australien får göra lite som man vill. Inga stränga regler som bakbinder vinmakarna, ingen myndighet som flåsar dem i nacken. Saknar vinet syra, häller man i lite vinsyra i drycken, om det har för lite strävhet, ja då häller man i lite så kallat önologiskt tanninämne. 

Många menar därför lite nedsättande att vinet i Australien och övriga Nya världen tillverkas i vineriet, inte i vingården som i fina Gamla världen, där begrepp som terroir är närmast allenarådande.

Laglöshet en förenklad världsbild

Ponera att det nu är så, att man verkligen får göra vad man vill. Och så läser man försäljningsstatistiken på den svenska marknaden parallellt. Hm… de kanske har en poäng.

Men det är naturligtvis en förenklad världsbild. Även Australien har sina vinlagar, om än inte lika strikta som i Europa, men lagar ska följas. Med allt vad det innebär.

Australiska viner har varit mycket populära i Sverige alltsedan de började landa i butikshyllorna på 1970-talet, en period då vi fortfarande drack mer brännvin än vin, i volym. Några klassiker var viner på Chardonnay, gärna med massor av fatkaraktär, och lite vitt vin på Semillon.

Samma men ändå så annorlunda

Men den dramatiska uppgången, i synnerhet när det kommer till erkänsla, var när viner på Shiraz började dyka upp, både på Systembolaget och på krogen. 

Shiraz? Undrade vi. Jo, samma druva som Syrah från norra Rhône. Men ändå så annorlunda.

Här presenterades ett kraftigt, fruktigt vin med massor av charm, lättdrucket trots sin smakintensitet, och ett vin som fungerade bra till maten. Dessutom stod det Shiraz på etiketten, alltså en slags innehållsförteckning. Vi ska komma ihåg att vid den här tiden var det nästan inga vinproducenter som skrev ut druvan eller druvornas namn på etiketten. Det var något de räknade med att vi skulle känna till.

Vaddå vinsnobbism?

Högt upp på tio i topplistan

Sedan kom en rad spännande viner från landet på andra sidan jordklotet, åter på Chardonnay men med lite mindre fatkaraktär, viner på Cabernet Sauvignon och så plötsligen hade landet letat sig upp på tio i topp-listan i Sverige över vinländer vi älskar.

Där är vi än idag. I synnerhet när det kommer till kvalitetsviner, spännande, komplexa viner. Men även enklare vin för en tisdagskväll, gärna på box, som för övrigt är en australisk uppfinning. Liksom skördemaskinen och bruket av ekspån istället för dyr lagring på ekfat. Bara som exempel.

Experimentlustan har alltid funnits och finns än idag.

Det märks inte minst på den mångfald viner som lämnar kontinenten.


Vinliv tipsar!

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2019

Nr 6253 • 101 kr

Fin balans med inslag av tropiska frukter, mandel, fat, vanilj, citron, aningen smörig med medellång eftersmak. Passar perfekt till smörstekt sej som serveras med potatisklyftor i ugn och en krämig sås.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.