Så tjänar du pengar på ditt vin

Går det att tjäna pengar på sitt gamla vin? De där gamla lådorna med Bordeaux som ligger och skräpar i källaren… Tveklöst. Att investera i vin är både kul och en säker investeringsform. Bara man vet vad som gäller. Vinliv tipsar om bästa sätt.

Det finns massor av fördelar med att investera i vin. En helt ny värld öppnar sig, en oerhört spännande värld, där det finns hur mycket som helst att lära sig. Och då menar jag inte om hektar vinodlingar hit, druvor dit. Jag menar, först och främst, vad ska man köpa för vin för att tjäna pengar på dem.

Vin från hela världen

Den frågan kräver tid att besvara. Visst, man kan säga att Bordeaux, Champagne, Bourgogne alltid står högt i kurs. Sedan är Barolo intressant.

Men även kultviner från Kalifornien. Cabernet Sauvignon-viner från Coonawarra i Australien, Ribera del Duero i Spanien. Etc. Men det gäller att vara mer påläst än så.

Början på en bra vininvestering

Sedan ska vinerna gärna vara unika, från erkända vinhus och från riktigt bra årgångar. Och så ska vinflaskans etikett vara så intakt som möjligt (jo, många köper vinerna för dess utseende) och vinet i god kondition. Ju högre upp i flaskhalsen vinet når, desto bättre kondition.

Men det finns också en enorm fördel i att investera i vin, i synnerhet i jämförelse med exempelvis aktier, obligationer, fastigheter – du kan njuta av din investering på ett helt annat sätt. Och dessutom: vin är ingen tillgång som förmögenhetsbeskattas. 

Skatt på realiserade vinster

Däremot måste man betala skatt på realiserade vinster, alltså när du säljer vinet och om försäljningssumman övergår ett visst belopp och du har köpt vinerna i investeringssyfte.

Men bäst av allt: ångrar man säg kan man ju alltid konsumera vinet. 

Och det är kanske den största investeringen.

Källa: Liv-ex

Avsevärt bättre avkastning

Samtidigt ser vi att vininvesteringen just nu genererar rejält med avkastning. Nya siffror från Liv-ex visar att din investering i vin kan vara avsevärt mer lyckosam än andra, mer konventionella investeringar. Bara du satsar på rätt vin.

Men vad är då rätt vin i detta nu? Jo, klassikerna Bordeaux, Bourgogne, Champagne men även vissa viner från Italien.

Klassikerna är de bästa investeringarna

Så här säger experterna om att investera i vin från följande områden:

Bourgogne

Stabilt, man kan räkna med små höjningar, läget kommer att stabiliseras lite mot förra året. Bästa vinerna är alltid en god affär. Men kolla bra årgångar och även mindre kända egendomar.

Champagne

Har varit billigt, trots höga priser, finns en stor framtid för området och risken/chansen är att priserna stiger ännu mer, inte minst med tanke på att efterfrågan för exklusiv champagne är enorm.

Italien

Alldeles för billigt för den kvalitet vinerna har, kan trots detta vara svårt att övertyga marknaden om vinernas kvalitet, med några undantag som Barolo och Barbaresco. Våga!

Bordeaux

Avvakta, sälj inte nu, se till att köpa istället och ligg på vinerna. Satsa på bra årgångar, låt det få kosta, och på bästa egendomar.

För dig som vill veta mer:

Liv-ex är så nära en vinbörs man kan komma och är den ledande marknadsplatsen för investeringsviner. 

Den ligger i London och har flera hundra internationella vinhandlarfirmor anslutna. 

Här kan du som privat vinsamlare bli kund och lägga upp dina egna viner för kontinuerlig bevakning. 

Liv-ex Fine Wine 100 Index är den ledande prisjämförelsen i vinbranschen.

Indexet, som uppdateras varje månad, visar prisrörelserna för de hundra mest eftersökta vinerna med starkt andrahandsvärde.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.