Så tjänar du pengar på ditt vin

Går det att tjäna pengar på sitt gamla vin? Tveklöst. Att investera i vin är både kul och en säker investeringsform. Bara man vet vad som gäller. Vinliv tipsar om bästa sätt.

Det finns massor av fördelar med att investera i vin. En helt ny värld öppnar sig, en oerhört spännande värld, där det finns hur mycket som helst att lära sig. Och då menar jag inte om hektar vinodlingar hit, druvor dit. Jag menar, först och främst, vad ska man köpa för vin för att tjäna pengar på dem.

Den frågan kräver tid att besvara. Visst, man kan säga att Bordeaux, Champagne, Bourgogne alltid står högt i kurs. Sedan är Barolo intressant. Kultviner från Kalifornien. Cabernet Sauvignon-viner från Coonawarra i Australien, Ribera del Duero i Spanien. Etc.

Men det är ändå bara början.

Sedan ska vinerna gärna vara unika, från erkända vinhus och från riktigt bra årgångar. Och så ska vinflaskans etikett vara så intakt som möjligt (jo, många köper vinerna för dess utseende) och vinet i god kondition. (Ju högre upp i flaskhalsen vinet når, desto bättre kondition.)

Men det finns också en enorm fördel i att investera i vin, i synnerhet i jämförelse med exempelvis aktier, obligationer, fastigheter – du kan njuta av din investering på ett helt annat sätt. Och dessutom: vin är ingen tillgång som förmögenhetsbeskattas. 

Däremot måste man betala skatt på realiserade vinster, alltså när du säljer vinet och om försäljningssumman övergår ett visst belopp och du har köpt vinerna i investeringssyfte.

Men bäst av allt: ångrar man säg kan man ju alltid konsumera vinet. 

Och det är kanske den största investeringen.

För dig som vill veta mer:

Liv-Ex är så nära en vinbörs man kan komma och är den ledande marknadsplatsen för investeringsviner. 

Den ligger i London och har flera hundra internationella vinhandlarfirmor anslutna. 

Här kan du som privat vinsamlare bli kund och lägga upp dina egna viner för kontinuerlig bevakning. 

Liv-ex Fine Wine 100 Index är den ledande prisjämförelsen i vinbranschen.

Indexet, som uppdateras varje månad, visar prisrörelserna för de hundra mest eftersökta vinerna med starkt andrahandsvärde.

Vinliv tipsar!

Château Figeac 2016

1er Grand Cru Classé de Saint-Emilion, alltså ett högt klassat vin från östra Bordeaux på blandningen Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. Bra årgång!

Ungt, fruktigt med inslag av ceder, svarta vinbär, lite rödfruktig ton med stram garvsyra, fin balans där eken är väl integrerad och med en lång, ungdomlig eftersmak i klassisk stil.

Det här vinet låter jag ligga ytterligare tio år, möjligen mer. Ett stort vin.”

Johan Franco Cereceda

 Nr 92320 • 2499 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.