Världens största vinevent. Eller vinvärldens bästa marknadsjippo. Välj själv. På torsdag är det hur som helst dags: Beaujolais Nouveau släpps världen över. Även i Sverige.
Det var en gång ett mycket litet distrikt, Beaujolais, alldeles söder om ett av världens mest respekterade, Bourgogne, som hade svårt att ta plats. De viner man gjorde var inte i närheten så bra som sin norra grannes viner, så pass att den nordliga grannen ville exkludera det lilla området från regionen.
Men om man inte kunde kämpa om ära för sina kvalitetsviner, kunde man kanske konkurrera när det kom till försäljning istället. Hur göra? Att marknadsföra vin är dyrt, svårt och tar generationer i anspråk.
Årets första stora vinparty
– Jag vet! utropade en av de åsidosatta vinmakarna i det lilla distriktet. Vi gör samma vin som vi alltid gjort, men vi lanserar det som årets första vin och ställer till ett sjuhelsikes spektakel. Och eftersom vi är fransmän, tar hela världen efter oss.
– Men hur? undrade en annan.
– Vi sätter ett lanseringsdatum för vinet och så gör vi roliga etiketter som ska signalera fest, romantik och glädje.
– Men vad ska vinet heta?
– Vi kallar det för Beaujolais… Nouveau!
Vi snabbspolar från 1970 fram till 2022 och ser vad som hänt.
Världskändis som ger mersmak
Jo, idag är Beaujolais känt över hela världen. Nouveau-vinet är ett av världens mest kända viner och det som satt distriktet på kartan. Omkring tre fjärdedelar av allt vin från tjusiga regionen Bourgogne kommer från detta lilla distrikt. Och närmare hälften av vinet är just detta lätta röda vin som ska konsumeras inom några månader. Beaujolais Nouveau var det.
Succé? Nej, megasuccé!
Och nu på torsdag smäller det. Då är det dags. Igen. Alltid tredje torsdagen i november. Världen runt. Varje år.
Beaujolais Nouveau est arrivé.
Perfekt till klassisk pannbiff
Vinerna från Beaujolais Nouveau har ofta en lätt stil, rödbäriga toner med mjuk strävhet, bra balans med fräschör och en medellång eftersmak. Prova gärna till en klassisk pannbiff med potatismos, brunsås och rårörda lingon. Gott!
Det här är ett unikt släpp, sker bara en gång per år och det är spännande viner som vi får ta del av. Nyfiken? Det är jag.
Nu på torsdag är det dags
Nu på torsdag är det alltså dags. Igen, Med start klockan 10.00. Tre viner lanseras: