Publicerat 22/11 - 2020

Beaujolais överraskar med kvalitet i fokus

Bärigt rött vin som bör drickas på en gång. Ja, omdömena om Beaujolais är sannerligen enahanda. Samtidigt finns ett spännande distrikt med fokus på kvalitet bakom den gängse bilden. Vinliv ser med stor nyfikenhet på utvecklingen i Frankrikes mest underskattade vindistrikt.

Det har gått så långt att flera av de fina producenterna i Bourgogne vill att Beaujolais ska exkluderas ur regionen.

Et alors?

Vi tar det från början.

Bourgogne ligger i östra delen av Frankrike och sträcker sig från Dijon i norr till Lyon i söder. Här har man traditionellt delat in regionen i flera underregioner, eller övergripande distrikt om man så vill, appellation på franska.

Chablis utanför kartan i Bourgogne

Högst upp, och en bit utanför den regionala kartan, ligger Chablis, närmare Champagne än Dijon. Men sedan kommer vinområdena som ett vackert pärlband från norr till söder, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Challonaise, Mâconnais och så längst i söder Beaujolais.

I stora delar av Bourgogne odlas i princip två druvor, den blå Pinot Noir och den gröna Chardonnay, druvor av högsta kvalitet och som idag odlas runt om i världen. Men vinerna från Bourgogne är ändå att betrakta som unika, dels utifrån druvorna, dels utifrån de naturliga förutsättningarna som finns i regionen.

Små vingårdar som ger hög kvalitet

Det är ett område som är präglat av ett svalt klimat, inlandsorienterat, med karg, kalkhaltig jordmån som gärna ger vinerna en friskt, utpräglad mineralisk ton. Vingårdarna är ofta små och vi kan hitta flera ägare till en och samma årgång, där varje enskild vingårdsägare innehar kanske några enstaka  vinranksrader.

Produktionen är omtalat begränsad, producenterna omhuldade av vinkonnässörer runt om i världen och Bourgognes viner är, i synnerhet de röda, de viner som betingar högst priser.

Men det är något som skaver i Bourgogne.

I Beaujolais odlas druvan Gamay

Just precis, Beaujolais. För detta distrikt skiljer sig avsevärt från det område som ligger norr om. Här odlas den blå, lätta druvan Gamay som ger frivola viner som för tankarna till ett lite kraftigare rosévin. Alltså, varken Pinot Noir eller Chardonnay spelar huvudrollen. 

Här är det aningen varmare då området är beläget närmare Medelhavet, klimatet är alltså delvis maritimt och ger då inte viner med den där krispiga, uttalade fräschören. Även jordmånen skiljer sig, mindre kalk, mer bördig jord än norröver, vilket är en fara när man ska jobba med selektering och begränsade skördeuttag.

Kvalitetsarbetet i Beaujolais är tydligt

Det är med andra ord ett område som skiljer sig radikalt från det mer uppburna Bourgogne norr om Beaujolais. Så pass att flera producenter vill exkludera den sydliga delen av regionen. Och ser man i vissa kartböcker, franska kartböcker, är mycket riktigt Beaujolais bortsuddat när kartan över Bourgogne visas.

Samtidigt! Nu växer kvaliteten på vinerna, nu lanseras det unika, kvalitetsorienterade viner från Beaujolais där man tagit hänsyn till specifika mikroklimat, växtplatser, vingårdslägen, alltså allt det som går under beteckningen terroir. Fortfarande samma druva, det är ju en av de saker som gör området unikt, fortfarande samma frivola charm i rödvinerna. 

Erkännande från vinkonnässörerna

Men nu också mycket mer. En mångfald viner från de olika växtplatserna som skvallrar om att med rätt känsla för förutsättningar, går det att producera viner som får enormt erkännande i vinvärlden. Och då inte bara bland vinälskarna, utan även bland vinsnobb… konnässörerna.

Med andra ord: Beaujolais har tagit nya tag, producerar fortfarande det de alltid gjort, lätta, röda viner för omedelbar konsumtion. Precis som vi vill ha det. Men har också växlat upp och producerar unika viner med nerv, med känsla för det egenartade. Precis som vi vill ha det.

Kortfakta Beaujolais

Storlek: 18 000 hektar, att jämföras med Bordeaux 110 000 hektar.

Viktigaste druvor: Den blå Gamay. Det odlas visserligen Chardonnay, men i mycket liten utsträckning.

Klimat: Inlandsorienterat med inslag av Medelhavsklimat.

Jordmån: Lera i söder och granit i de norra delarna.

Beaujolais Cru: Tio gårdar som har unika förutsättningar för produktion av vin. De är Morgon, Moulin-à-Vent, Chénas, Chiroubles, Fleurie, Brouilly, Côte de Brouilly, Juliénas, Régnié och Saint-Amour. 

Kuriosa: Den tredje torsdagen i november släpps varje år Beaujolais nouveau. Ett rött lättsamt vin som är tillverkat på årets årgång och kallas därför årets första vin (dock bara i Europa).

AOC-status: 1936.

Filmtajm!

Lär dig ännu mer om Beaujolais:

Vinliv tipsar!

Maison Louis Max Grande Cuvée Rouge

“Rött friskt vin från Beaujolais i södra delen av Bourgogne, känt för sina mjukt bäriga rödviner.

Markerad frukt- och bärton, inslag av skogsbär, hallon, jordgubbar i bra balans med karaktär av kryddor, lite lakrits, viol och fin fräschör i avslut.

Det här vinet dricker jag gärna till en kyckling i ugn med parmesan och grädde. Jag dricker vinet något svalt i djup rödvinskupa.”

Johan Franco Cereceda

Nr 241708 • 289 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.