Snabbfakta om vinlandet Sydafrika

Sydafrika är ett av världens allra bästa och mest respekterade vinländer. Men så har man också tillverkat vin i snart 400 år. Vinliv har samlat det viktigaste om vinlandet som fortsätter att imponera. Dags att återupptäcka en klassiker!

Cabernet Sauvignon

Världens bästa druva, ursprungligen från Frankrike, har hittat sitt rätta element i Sydafrika. Producenterna tillverkar ofta mycket drickvänliga viner med massiv frukt i matorienterad stil. Gott är det alltid och druvan växer i omfång.

Det finns också en ambition att producera viner i världsklass, något som blir allt vanligare. Samtidigt är det viktigt att vinerna får en egen ton.

Pinotage

En unika druva, en så kallad korsning mellan Pinot Noir och Cinsault som lokalt kallades Hermitage. Samtidigt en druva som när den väl landade på den internationella marknaden var besvikelsen stor, den var visserligen unik, men föga välsmakande var vinet.

Men de sydafrikanska vinproducenterna lärde sig snabbt och inledde en liten revolution när det kom till anpassningsbarhet: Vips hade de lärt sig hur konsumenten ville att det skulle smaka, och så fick det bli.

Chenin Blanc

Ikonisk grön druvsort, ursprungligen från Loire i Frankrike, men som fått enorm betydelse för Sydafrika. Tidigare kallades den Steen, men idag säga all Chenin Blanc.

Detta är en av världens tveklöst bästa druvor för vitt vin, något som också bevisas gång på gång av de sydafrikanska vinproducenterna.

Vintips Sydafrika!

Land of Wonders Syrah

Välbalanserat och smakrikt vin från Sydafrika på druvan Syrah. Här hittar vi markerad fruktighet, inslag av både vaniljsötma, ljus choklad, björnbär, peppar, smakintensitet med mjuk strävhet och relativt lång eftersmak.

”Lyxvin till budgetpris.”

Nr. 52348 • 122 kr

Vinregioner

Majoriteten av vinegendomarna hittar vi i sydvästra delen av landet, alldeles mot kusten, där klimatet är svalt och lämpar sig väl för odling av druvor. Det är i anslutning till Kapstaden vi hittar ursprunget till landets vinproduktion, som ska ha startat 1659 då det tillverkades sött vitt vin i Constantia, idag att betrakta som ett klassiskt vinområde.

Landets vinindustri in i fem övergripande regioner som i sin tur delas in i distrikt som i sin tur delas in i så kallade Wards (egentligen underdistrikt):

BREEDE RIVER VALLEY med distrikt som Breedekloof, Robertson och Worcester och med wards som Slanghoek, McGregor och Stettyn.

CAPE SOUTH COAST med distrikt som Cape Aghulas och Walker Bay med wards som Elim och Bot River.

COASTAL REGION, den i särklass mest kända vinregionen, med distrikt som Franschoek, Stellenbosch, Paarl och Swartland med wards som Constantia, Simonsberg-Paarl, Simonsberg-Stellebosch och St Helena Bay. 

KLEIN KAROO med distrikt som Calitzdorp.

OLIFANTS RIVER med distrikt som Citrusdal Mountains och Citrusdal Valley och wards som Bamboes Bay och Piekenierskloof.

Vinodling

Den totala vinodlingen ligger på omkring 100 000 hektar, att jämföras med Spaniens 1 miljon hektar och Bordeaux 120 000 hektar. Trots detta har Sydafrika lyckats profilera sig i vinvärlden och detta inte bara tack vare en unik druva som Pinotage, utan också tack vare spännande viner på i synnerhet de vanligaste internationella druvorna.

De största vinregionerna sett till odling är Stellenbosch med 16,4 procent av landets odlingar, Paarl (15,9), Robertson (13,8), Swartland (13,5), Breedekloof (13,7) samt Olifants River (10,3).

Mest odlade druvorna:

 • Gröna
 • Chenin Blanc 19
 • Colombard 13
 • Sauvignon Blanc 10,5
 • Chardonnay 7,3
 • Muscat d’Alexandrie 1,7

 • Blå
 • Cabernet Sauvignon 12,0
 • Shiraz 11.0
 • Pinotage 7,2
 • Merlot 5,8
 • Ruby Cabernet 2,2
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.