Publicerat 15/3 - 2021

Snabbfakta om vinlandet Sydafrika

Sydafrika är ett av världens allra bästa och mest respekterade vinländer. Men så har man också tillverkat vin i snart 400 år. Vinliv har samlat det viktigaste om vinlandet som fortsätter att imponera.

Pinotage

En unika druva, en så kallad korsning mellan Pinot Noir och Cinsault som lokalt kallades Hermitage. Samtidigt en druva som när den väl landade på den internationella marknaden var besvikelsen stor, den var visserligen unik, men föga välsmakande var vinet.

Men de sydafrikanska vinproducenterna lärde sig snabbt och inledde en liten revolution när det kom till anpassningsbarhet: Vips hade de lärt sig hur konsumenten ville att det skulle smaka, och så fick det bli.

Vinregioner

Majoriteten av vinegendomarna hittar vi i sydvästra delen av landet, alldeles mot kusten, där klimatet är svalt och lämpar sig väl för odling av druvor. Det är i anslutning till Kapstaden vi hittar ursprunget till landets vinproduktion, som ska ha startat 1659 då det tillverkades sött vitt vin i Constantia, idag att betrakta som ett klassiskt vinområde.

Landets vinindustri in i fem övergripande regioner som i sin tur delas in i distrikt som i sin tur delas in i så kallade Wards (egentligen underdistrikt):

BREEDE RIVER VALLEY med distrikt som Breedekloof, Robertson och Worcester och med wards som Slanghoek, McGregor och Stettyn.

CAPE SOUTH COAST med distrikt som Cape Aghulas och Walker Bay med wards som Elim och Bot River.

COASTAL REGION, den i särklass mest kända vinregionen, med distrikt som Franschoek, Stellenbosch, Paarl och Swartland med wards som Constantia, Simonsberg-Paarl, Simonsberg-Stellebosch och St Helena Bay. 

KLEIN KAROO med distrikt som Calitzdorp.

OLIFANTS RIVER med distrikt som Citrusdal Mountains och Citrusdal Valley och wards som Bamboes Bay och Piekenierskloof.

Vinodling

Den totala vinodlingen ligger på omkring 100 000 hektar, att jämföras med Spaniens 1 miljon hektar och Bordeaux 120 000 hektar. Trots detta har Sydafrika lyckats profilera sig i vinvärlden och detta inte bara tack vare en unik druva som Pinotage, utan också tack vare spännande viner på i synnerhet de vanligaste internationella druvorna.

De största vinregionerna sett till odling är Stellenbosch med 16,4 procent av landets odlingar, Paarl (15,9), Robertson (13,8), Swartland (13,5), Breedekloof (13,7) samt Olifants River (10,3).

Druvor

Mest odlade gröna druvorna:

 • Chenin Blanc 18,6
 • Colombard 11,5
 • Sauvignon Blanc 10,5
 • Chardonnay 7,3
 • Muscat d’Alexandrie 1,7
 • Mest odlade blå druvorna:
 • Cabernet Sauvignon 11,0
 • Shiraz 10.0
 • Pinotage 7,2
 • Merlot 5,8
 • Ruby Cabernet 2,2

Vinliv tipsar!

Zafrica Cape Reserve Red Blend

Härlig druvblandning från Wetern Cape i Sydafrika där Atlanten möter Indiska Oceanen och ger ett unikt klimat.

Vinet har en utpräglad fruktig karaktär med inslag av mörka bär, örter, salvia, sötlakrits, liten vaniljsötma i välbalanserad stil och med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till några ugnsbakade pannbiffar som serveras med smörstekta ärtor, lite rårörda lingon och egengjord potatismos.

Johan Franco Cereceda

nr 50621 • 68 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.