Vad ska du tänka på när du köper bubblande rosévin? Vilken skillnad gör färgen för smaken? Och hur många kalorier innehåller ett glas rosévin? Här får du veta allt du behöver om vårt favorit-sällskapsvin.
Redan nu ser vi hur rosévinsförsäljningen ökar. Inte drastiskt, den tiden kommer när det blir varmare. Men det finns en tydlighet i vår konsumtion, mer rosévin, till mat och inte bara som ett glas innan middagen.
Men hur länge håller vinet i öppnad som oöppnad flaska? Och hur ska jag förvara mitt rosévin? Det är några av de frågor Vinlivs redaktion fått nu inför den stundande rosévinssäsongen.
Vad påverkar hållbarheten för rosévin?
Har du väl öppnat en flaska rosévin håller den öppnade flaskan i några dagar, man brukar räkna med omkring tre dagar. Det blir inte direkt dåligt efter det, men vinet tappar i fräschör och den initiala frukten känns lite övermogen.
Men som alltid gäller, kokra igen flaskan ordentligt och in med den i kylskåpet, där håller den alltid som bäst.
En oöppnad flaska, om den förvaras rätt, håller länge, över något år, inga som helst problem. Har den kork ska den förvaras liggande så att inte korken torkar och det släpps in luft i vinet, då oxiderar. Det. Har flaskan skruvkapsyl, kan du låta flaskan stå upp. Men se till att vinet sparas i ett svalt och mörkt utrymme. Då håller den sig fräschare.
Hur får rosévinet sin färg?
Rosévinet får sin färg genom att man tillverkar vinet på blå druvsorter. Man pressar druvorna och så låter man druvmusten ligga i skalkontakt eftersom det är i skalen färgämnena finns. Ju längre skalkontakt, desto mörkare färg. Men även mer tanniner, alltså garvsyra som också den sitter i skalen.
Ett mörkare rosévin kan man normalt spara längre då det har mer tanninstruktur. Sedan beror dtta på druvor. En druva som Cabernet Sauvignon som det görs rosévin på går alltid att spara längre än ett rosévin som tillverkas exempelvis på Grenache.
Mångfald roséviner på Systembolaget
På Systembolaget finns idag en enorm mängd rosévin, allt från lätta, frivola ljusrosa viner till mörkare, närmast röda viner men också från torrt till mycket sött och stilla till bubbel. Det är bara att prova sig fram, men också fundera på när vinet ska konsumeras.
Som aperitif är ett lätt bubbel med hög syra utmärkt då syran främjar aptiten samtidigt som ett sött vin är utmärkt till en jordgubbsdessert eller som sällskapsvin en solig eftermiddag i trädgården. Ska det fungera till en buffé, är det torra’, stilla vinet alltid bäst, gärna med lite karaktär så att det matchar maten.
Hur många kalorier innehåller ditt rosévin?
Ett glas normalstarkt rosévin, omkring 11,5 volymprocent, innehåller ungefär 90 kalorier. Men bara om vinet är torrt, alltså har färre än fyra gram socker per liter. Här spelar alltså både söthetsgraden och alkoholen in.
Många tror att om de dricker ett alkoholsvagare rosévin, så sparar de kalorier. Men se upp! Kolla hur sött det är. Som lathund brukar man säga: 1 g alkohol = 7 kcal, 1 g socker = 4 kcal, Mwn räkna med. Torra, alkoholfria roséviner är det som innehåller minst, av förklarliga skäl.
Rosévin som bubbel allt populärare
Den stora trenden vi sett de senaste åren är rosévinsbubbel, alltså mousserande roséviner och de kommer från hela världen. Champagne har naturligtvis en särställning och har tillverkat rosébubbel längst. Men det finns en rad spännande uppstickare, precis på samma sätt som det finns uppstickare både när det kommer till rosévin och bubbelvin.
Men håll utkik efter Franciacortas rosébubbel, eller Prosecco som först 2020 tilläts producera Porsecco rosé, eller cava, eller det engelska rosébubblet, eller… ja, listan blir längre och längre.
Rätt temperatur på ditt rosévin
Vilken temperatur ska då vinet serveras i? kallt, generellt kylskåpskallt. Låt flaskan eller boxen stå i kylskåpet åtminstone några timmar och servera sedan i härliga, lite större glas. Fruktigheten framträder, det kommer att kännas härligt friskt och svalkande.
Är det ett lite kraftigare rosévin och som ska konsumeras till mat, kan det serveras aningen varmare, kanske 8 till 10 grader. Låt flaskan eller boxen står i kylskåpet, men ta ut en halvtimme inna servering.
Då är det som bäst.
Vinliv tipsar!
Karl Fredrik Prosecco Brut Rosé, 2020
Härligt fruktig och rödbärig prosecco från populära Karl Fredrik. Vinet har en mycket fin balans mellan fräschör och röda bär, körsbär, inslag av röda äpplen, plommon och en aning blommig ton, medellång eftersmak med snygg balans. Lättdrucket.
Perfekt till buffé, som välkomstskål eller till en lyxig laxsallad.