Publicerat 16/10 - 2019

Naturvin väcker starka känslor

Bara namnet får en att reagera. Vaddå naturvin, är allt annat vin icke naturligt? Ungefär så går resonemanget. Då är det kanske inte så konstigt att naturvin väcker känslor.

Naturvin som begrepp har funnits i några år. Men fortfarande är det inte helt tydligt vad som menas. Dessutom, bara namnet är en provokation. Åtminstone för vinfundamentalisterna.

Men det behöver inte vara så egendomligt.

Ett naturvin är – ofta – ett vin utan tillsatser. Det finns ingen heltäckande gemensam definition på hur vinet ska vara tillverkat, utan mer rekommendationer. Bland annat handlar det mycket om svavel. I vanliga viner tillåts 150 milligram svavel per liter för rött vin och 200 mg för vitt.


Så länge det inte finns en enhetlighet kring begreppet, kommer det alltid att vara kontroversiellt.


För naturviner handlar det om en, enligt organisationen Vin Nature, betydligt lägre dos: max 20 mg per liter för rött vin och 30 mg för vitt. Generellt används mycket lägre tillsatser av svavel. 

Eller inget alls. 

Samtidigt, i takt med att alltfler vinproducenter världen över går mot ekologisk odling och därmed drar ner på bekämpningsmedel, kommer skillnaden mellan ett vanligt vin och ett naturvin vara minimal. 

Då finns heller ingen anledning att vara kategorisk i sin åsikt.

Nu har ju också begreppet blivit ännu lite bredare. Det finns bra naturviner, och så finns det ännu bättre. 

Eller som vi säger på Vinliv: prova först, prata sen.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.