Klassisk ceasarsallad med kyckling

En ceasarsallad är en klassisk rätt av en anledning – det är enkla, rena smaker och den går fort att tillaga. De många konsistenserna som den krämiga dressingen, det frasiga brödet, den krispiga sallaten och kycklingen med tuggmotstånd gör att den enkla rätten blir komplett. Och alldeles utsökt.

Ceasarsalladen går att variera i oändlighet. Vill du göra en vegetarisk variant så använd chilimarinerad fetaost. Vill du hellre göra en sallad med fisk och skaldjur är räkor och ägg eller lax bra ersättare för kycklingen. 

Ingredienser (4 portioner)

Dressingen

  • 2 sardeller
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 äggulor
  • 2 msk saft från pressad citron
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk olivolja
  • Rapsolja
  • 4 tsk vällagrad parmesan, riven
  • Salt och peppar efter smak

Krutonger

  • Dagsfärskt bröd
  • 3 msk olivolja

Övriga ingredienser 

  • 2 stora kycklingbröst utan skinn, färdigstekt
  • 1 hel romansallat
  • Parmesan vid servering
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här: 

1. Finhacka sardeller och vitlök. Blanda med lite salt i en stor skål. Vispa äggulor, citronsaft och senap. Börja med att droppa i olja under fortsatt vispning. Oljan ska droppas i för att dressingen inte ska skära sig. Droppa först i lite olivolja och sedan rapsoljan tills dressingen tjocknar. När dressingen är tjock, rör i lite parmesan och salta och peppra.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Riv brödet i bitar och doppa det i lite olivolja. Massera in olivoljan och sätt på bakplåtspapper. Rosa tills de blir gyllenbruna i ungefär en kvart. 

3. Riv även romansallaten i ganska stora bitar med händerna. 

4. Blanda krutonger, sallat och dressing ordentligt.

5. Ta fram tallrikar och lägg på salladen. Toppa med skuren kyckling och servera direkt. Riv gärna lite mer parmesan över tallriken. 

6. Glömt inte att servera ett friskt vitt vin, väl svalt.


Vinliv tipsar!

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet

Vitt vin från Languedoc-Roussillon, ibland kallad Occitanie, i södra Frankrike, ett oerhört spännande vinområde där det experimenteras för fullt.

Mycket friskt, härligt vin med inslag av gröna äpplen, lime, citrus, lite gyllenbär, kryddor, örter, närmast krispigt i egen, högst personlig stil på en alltmer uppskattad druva, Picpoul.

Det här vinet dricker jag gärna till en grillad tonfisk i teriyakimarinad.

Nr. 79175 • 109 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.