Klassisk ceasarsallad med kyckling

En ceasarsallad är en klassisk rätt av en anledning – det är enkla, rena smaker och den går fort att tillaga. De många konsistenserna som den krämiga dressingen, det frasiga brödet, den krispiga sallaten och kycklingen med tuggmotstånd gör att den enkla rätten blir komplett. Och alldeles utsökt.

Ceasarsalladen går att variera i oändlighet. Vill du göra en vegetarisk variant så använd chilimarinerad fetaost. Vill du hellre göra en sallad med fisk och skaldjur är räkor och ägg eller lax bra ersättare för kycklingen. 

Ingredienser (4 portioner)

Dressingen

  • 2 sardeller
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 äggulor
  • 2 msk saft från pressad citron
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk olivolja
  • Rapsolja
  • 4 tsk vällagrad parmesan, riven
  • Salt och peppar efter smak

Krutonger

  • Dagsfärskt bröd
  • 3 msk olivolja

Övriga ingredienser 

  • 2 stora kycklingbröst utan skinn, färdigstekt
  • 1 hel romansallat
  • Parmesan vid servering
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här: 

1. Finhacka sardeller och vitlök. Blanda med lite salt i en stor skål. Vispa äggulor, citronsaft och senap. Börja med att droppa i olja under fortsatt vispning. Oljan ska droppas i för att dressingen inte ska skära sig. Droppa först i lite olivolja och sedan rapsoljan tills dressingen tjocknar. När dressingen är tjock, rör i lite parmesan och salta och peppra.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Riv brödet i bitar och doppa det i lite olivolja. Massera in olivoljan och sätt på bakplåtspapper. Rosa tills de blir gyllenbruna i ungefär en kvart. 

3. Riv även romansallaten i ganska stora bitar med händerna. 

4. Blanda krutonger, sallat och dressing ordentligt.

5. Ta fram tallrikar och lägg på salladen. Toppa med skuren kyckling och servera direkt. Riv gärna lite mer parmesan över tallriken. 

6. Glömt inte att servera ett friskt vin, väl svalt.


Vinliv tipsar!

Bonterra Rosé, 2023

Balanserat rosévin med massor av frukt på trenddruvan Grenache. Vinet har en markerat rödbärig fruktton med inslag av smultron, röda äpplen, granatäpplen, pigg syra, aningen örtig karaktär och en medellång eftersmak präglad av balans och finess. Drickvänligt!

Perfekt en solig sommareftermiddag på takterrassen eller till en Ceasarsallad.

Nr. 92141 • 149 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.