Sydafrika – spännande vinland med lång tradition

I snart 400 år har det tillverkats vin i Sydafrika. Ändå är landet betraktat av många som en uppstickare i vinvärlden. Inget kan vara mer fel. 

Nej, Sydafrika är inte synonymt med Pinotage, den druva som togs fram för snart 100 år sedan, en korsning mellan Pinot Noir och Cinsaut, lokalt kallad Hermitage.

Sydafrika är i vinsammanhang avsevärt mer komplext än så, även om den egna Pinoitage hjällpte till att sätta landet på kartan. Inte minst efter apartheidregimens fall i början på 1990-talet. Det blev ett välkommet tillskott på den marknad som då präglade av massor av viner på Chardonnay och Cabernet Sauvignon. 

Sydafrikas viner populära i Sverige

Men plötsligt hade vi alltså ett nytt vin, en ny druva och – inte minst – ett nytt vinland att sätta tänderna i. Sveriges relation till Sydafrika blev ju enormt bra strax efter att Nelson Mandela valts till president och vinerna nådde en närmast oefterhärmlig popularitet. Under hela åtta år var Sydafrika det mest populära vinlandet i Sverige sett till Systembolagets försäljning.

Lite pikanta detaljer: Under den här tiden gjorde dåvarande statsminister Göran Persson ett uppmärksammat statsbesök i Sydafrika där han bland annat försökte sälja in JAS-planet. Vad motprestationen var, visste ingen. Samtidigt steg försäljningen på Systembolaget av landets viner. Vem Systenbolagets vd var? Jo, Anitra Steen, sambo med statsministern.

Vintips Sydafrika!

Land of Wonders Syrah

Välbalanserat och smakrikt vin från Sydafrika på druvan Syrah. Här hittar vi markerad fruktighet, inslag av både vaniljsötma, ljus choklad, björnbär, peppar, smakintensitet med mjuk strävhet och relativt lång eftersmak.

”Lyxvin till budgetpris.”

Nr. 52348 • 122 kr

Fantastiska vingårdsbesök i Sydafrika

Man kanske inte ska dra några slutsatser, men intressant är det för den konspiratoriska…

Hur som helst var försäljningsframgångarna välförtjänta och flera som reste till Sydafrika kom hem och var lyriska över de obligatoriska vingårdsbesöken de gjort. Här hälsades man med öppna armar, vart man än kom.

Idag har Sydafrika etablerat sig som ett av världens mest intressanta vinländer. Visst, Pinotage odlas fortfarande, men fokus ligger gärna på Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon, Grenache, Chardonnay, Shirax/Syrah och Sauvignon Blanc, idel storsäljande kvalitetsdruvor. Men när vinmakarna handskas med dem och låter ursprung komma till tals, hittar vi fantastiska viner.

Sydafrikas olika vinregioner

 Sydafrika består av regioner, distrikt och så kallade wards, mindre odlingsområden med tydligt ursprung.

Regionerna är: Breede River Valley, Cape South Coast, Coastal region, Klein Karoo och Olifants River. Dessa består i sig av närmare 30 distrikt och den minsta geografiska indelningen, wards, i dagsläget är de omkring 80.

Sydafrikas bubbel bättre än någonsin

Några av de mest kända distrikten är följande: Constantia, Franschoek, Stellenbosch, Swartland och Paarl. Men vi får också börja lära oss att det tillverkas fantastiska viner i exempelvis Walker Bay och Cape Agulhas.

Så det är bara att hålla utkik. För aldrig har landets viner varit så bra som de är nu. I synnerhet om vi tittar på landets alla bubbelviner. Inte konstigt att fler konsumenter uppskattar dessa viner.

Kortfakta Sydafrika

  • Huvudstäder: Pretoria (regeringen), Kapstaden (parlamentet) och Bloemfontein (högsta domstolen) 
  • Befolkning: 60 miljoner
  • Språk: Zulu, Afrikaans, Engelska (elva språk med officiell status)
  • Övrigt: Sydafrika är Afrikas största ekonomi
  • Vinodling: ca 100 000 hektar
  • Viktigaste distrikt: Stellenbosch, Swartland, Franschoek, Constantia
  • Viktigaste gröna druvor: Chenin Blanc 19 000 ha, Colombard 13 000 ha
  • Viktigaste blå druvor:  Cabernet Sauvignon 12 000 ha, Syrah 11 000 ha

Filmtajm!

Lär dig massor om viner från Sydafrika:

Nästa artikel
Skandaler i vinvärlden
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.