Skandaler i vinvärlden

Skandalerna i vinvärlden har avlöst varandra genom tiderna, och fortfarande pågår hanteringen av följderna. Något som vinkännaren Johan Franco Cereceda inledningsvis upplyser om. Förfalskade årgångsviner, förgiftade varianter i ledande vin­länder och muthärvan på vårt Systembolaget bidrar med skrämmande exempel.

Nedan följer ett utdrag ur boken. Avsnittet handlar om Rudy Kurniawan, ofta kallad Dr Conit, världens kanske värsta bedragare när det kommer till fine wine. 

”Som alla skickliga bedragare har Rudy Kurniawan tur. Han dyker upp vid exakt rätt tillfälle, lär sig vinlingot inom loppet av några månader och förstår också vad han ska fokusera på. Det finns snällare versioner som beskriver Rudy Kurniawan som en sann vinälskare, passionerad Bourgogneälskare, uppriktig i sin iver att lära sig. Samtidigt finns det de som menar att allt han gör sker medvetet och med en enda föresats: att tjäna pengar, mycket pengar. Kanske är sanningen någonstans mitt emellan, men det är naturligtvis bara Rudy Kurniawan själv som vet. Turen ligger mycket i att samhället håller på att förändras radikalt under de första åren på 2000-talet. Ekonomin går på högvarv och det poppar upp dollarmiljardärer i både Hollywood, finansdistrikten i New York City och runt om i USA där många väljer att bygga en vinkällare, något som blivit på modet i ett välbärgat Amerika. Priserna trappas av den anledningen upp, tidigare åtråvärda viner blir plötsligt närmast omöjliga att få tag på om man inte har ett kontaktnät av sällan skådat slag eller obegränsat med kapital, helst både och, viner som man kunde köpa innan millennieskiftet för några hundra dollar säljs nu med en nolla till. Vinindustrin går från en omsättning på 90 miljoner dollar till 300 miljoner dollar på bara några år. En av de stora vinnarna är auktionshuset Acker Merrall & Condit som 2005 går från att ligga på en fjärdeplats med en relativt blygsam omsättning på strax under 20 miljoner dollar, att jämföras med Christie’s som hade över det dubbla, till en överlägsen förstaplats med en omsättning på hela 60 miljoner dollar, detta inte minst tack vare försäljningen av Rudy Kurniawans The Cellar I och II. Dessutom, mellan åren 2003 och 2006, steg Wine Spectators auktionsindex med över 50 procent, samtidigt som det sägs att Wall Street delade ut under ett enda år strax efter millennieskiftet bonusar på 32 miljarder dollar (sic!). Hade man då hunnit göra sina stora inköp innan eller under de första åren på 2000-talet, hade man med andra ord bara kunnat invänta rätt läge att sälja. Precis som Rudy Kurniawan. Det går flera historier om honom och hans generositet och spontana inköp, som när han går förbi en klockaffär och ser två Patek Philippe, världens kanske mest exklusiva klockmärke. Han köper båda. Eller hur han är närmast sjukligt tillgiven med dricks, avrundade alltid uppåt till närmaste tusental. Men det ingick säkerligen i hans plan att skapa sig just det ryktet, pengastinn, kunnig, generös. Klart man vill hänga med en sådan polare.”

Suger på att läsa mer? Du kan köpa boken här:

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.