Pot au feu (uttalas pått å fööö) betyder gryta på elden och är så nära en fransk nationalrätt man kan komma. Charles de Gaulle lär ha sagt att hur ska man kunna regera ett folk som har 246 olika ostar. Så det där med nationalrätt…. Hm. Men oh la la vilken god köttgryta! Och till ett glas franskt rödvin, superb!
Pot au feu med mustig dijonsås
Så här gör du grytan
Lägg köttet i en tjockbottnad gryta. Täck med vatten. Koka upp och låt koka fem minuter.
Ta upp köttet med hålslev, spola av det. Rengör grytan.
Lägg ner köttet. Fyll på med nytt kallt vatten. Lägg ner pepparkornen och lite salt. Låt köttet koka försiktigt i 1-2 timmar.
Skala grönsaker och rotfrukter. Dela i grova bitar. Tillsätt persilja, lagerblad, timjan, lök, vitlök och morötter i grytan. Koka ytterligare 20 minuter.
Tillsätt sedan purjolök, palsternacka, potatis och fänkål. Låt koka i ytterligare 20 minuter.
Ta upp kött och grönsaker. Skär köttet i stora bitar.
Smaka av buljongen. Om den känns lite för tunn kan du alltid låta den koka lite till. Sila sedan buljongen.
Lägg tillbaka kött och grönsaker i grytan med buljongen. Värm.
Så här gör du såsen
Rör ihop grönsaksfond, crème fraîche och grädde. Koka upp under omrörning.
Sänk värmen. Häll i senapen under omrörning. Låt sjuda någon minut.
Smaka av med salt, peppar och senap.
Servera grytan rykande varm med dijonsåsen, lite franskt bondbröd och ett glas rött.
Bon appétit!
Ingredienser 4 personer
1 kg högrev
1 gula lök
1 rödlök
2 morötter
1 purjolök
2 palsternackor
4 vitlöksklyftor
6 potatisar
1 fänkålsstånd
4 persiljekvistar
1 lagerblad
1 krm timjan
Flingsalt
10 svartpepparkorn
Dijonsås
4 msk grönsaksfond
2 dl crème fraîche
4 dl vispgrädde
1 msk vitt vin
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
Vinliv tipsar!
Pot de Vin
Lite klassisk bistrokänsla, ett rött från Frankrike med fin balans och i fruktdriven stil. Här hittar vi mogen, rödbärig ton, smakrikt med fin frisk karaktär och i drickvänlig, charmig stil.
Perfekt till en härligt smakrik gryta.
Johan Franco Cereceda
Nr 5950201 • 129 kr