Publicerat 20/4 - 2020

Fransk nationalrätt till härligt franskt rödvin

Pot au feu (uttalas pått å fööö) betyder gryta på elden och är så nära en fransk nationalrätt man kan komma. Charles de Gaulle lär ha sagt att hur ska man kunna regera ett folk som har 246 olika ostar. Så det där med nationalrätt…. Hm. Men oh la la vilken god köttgryta! Och till ett glas franskt rödvin, superb!

Pot au feu med mustig dijonsås

Så här gör du grytan

Lägg köttet i en tjockbottnad gryta. Täck med vatten. Koka upp och låt koka fem minuter. 

Ta upp köttet med hålslev, spola av det. Rengör grytan. 

Lägg ner köttet. Fyll på med nytt kallt vatten. Lägg ner pepparkornen och lite salt. Låt köttet koka försiktigt i 1-2 timmar.

Skala grönsaker och rotfrukter. Dela i grova bitar. Tillsätt persilja, lagerblad, timjan, lök, vitlök och morötter i grytan. Koka ytterligare 20 minuter. 

Tillsätt sedan purjolök, palsternacka, potatis och fänkål. Låt koka i ytterligare 20 minuter.

Ta upp kött och grönsaker. Skär köttet i stora bitar. 

Smaka av buljongen. Om den känns lite för tunn kan du alltid låta den koka lite till. Sila sedan buljongen. 

Lägg tillbaka kött och grönsaker i grytan med buljongen. Värm.

Så här gör du såsen

Rör ihop grönsaksfond, crème fraîche och grädde. Koka upp under omrörning.

Sänk värmen. Häll i senapen under omrörning. Låt sjuda någon minut.

Smaka av med salt, peppar och senap.

Servera grytan rykande varm med dijonsåsen, lite franskt bondbröd och ett glas rött.

Bon appétit!

Ingredienser 4 personer

1 kg högrev

1 gula lök

1 rödlök

2 morötter

1 purjolök

2 palsternackor

4 vitlöksklyftor

6 potatisar

1 fänkålsstånd

4 persiljekvistar

1 lagerblad

1 krm timjan

Flingsalt

10 svartpepparkorn

Dijonsås

4 msk grönsaksfond

2 dl crème fraîche

4 dl vispgrädde

1 msk vitt vin

2 tsk dijonsenap

salt och peppar

Vinliv tipsar!

Le Terroir

“Ett veganvänligt rött vin på hållbar box från Frankrike med mycket högt prisvärde.

Mjukt rödbärigt vin med mycket fin balans, liten mineral ton, inslag av hallon och lite choklad, pigg friskhet med medellång eftersmak som domineras av röda frukter i mjuk stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en härlig pytt i panna på stekt nötkött och örtiga inslag eller till en grillad torskrygg som serveras med kokt mandelpotatis med lätt kryddiga inslag.”

Johan Franco Cereceda

Nr 77763199 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.