Världens mest underskattade vinland

Det finns ett land i södra Europa som år efter år gör fantastiska viner. Till oerhört bra pris. Med massor av personlighet. Som inte många brytt sig om. Men nu är det dags. Vi säger välkommen till…

Det finns massor av unikt i landet som gör att det vore ett självklart val när vi ska köpa, konsumera eller ge bort vin i present. Men som av någon outgrundlig anledning alltid hamnar i vinskugga.

Varför?

Ingen vet riktigt. Och går förbi hyllan på Systembolaget och hamnar annorstädes.

Portugals två viktigaste vintyper

Det handlar om Portugal, ett av de klassiska vinländerna som satt sig på vinkartan tack vare det söta portvinet från norra delen. Och som producerar ett lätt vitt vin med spritsig karaktär som går under samlingsnamnet Vinho Verde.

Alltså två ytterligheter. Kanske är det just det som ligger landet i fatet. Eller så vänder man på det och förklarar att här har vi två ytterligheter. Och att däremellan finns en stor mängd vinkategorier som attraherar konsumenter mer och mer.

Trots att Portugal ofta hamnat i vinskuggan.

Massor av prisvärda viner

Men nuär det sannerligen dags att tänka om. Här hittar vi nämligen enormt prisvärda viner på unika druvor, från spännande vindistrikt av producenter som förtjänar all uppmärksamhet och inte längre hamnar i skuggan av kollegor och konkurrenter från annat håll.

När det kommer till unika viner är det få som kan mäta sig. Volymen är inte alltid enorm, vingårdarna är för små för det. Desto mer intressant blir det med portugisiskt vin, just för den unika karaktären (Därför ska du dricka vin från Portugal).

Mängder av druvor gör landet unikt

Touriga Nacional, Baga, Loureiro, Alvarinho, Ramisco är bara några av de druvor vi måste få koll på. Det är bara ett fåtal av de hundratals olika sorter som finns till förfogande. Och som används. Men om vi börjar där så kan vi längre fram lära oss ännu mer.

Portugal har inte hänfallit åt att hänga på trender. Alltså lyser Cabernet Sauvignon och Merlot, liksom Chardonnay och Sauvignon Blanc med sin frånvaro. Istället har fokys legat på det inhemska. Men när de används, är det för att komplettera, inte dominera.

En som var mycket tidigt med det är Joao Portugal Ramos, som har blivit lite av vinlandets frontfigur.

Säregna vindistrikt att uppmärksamma

Det är nu inte bara druvor och vissa vintyper som gör landet unikt i vinsammanhang. Det är också distrikten, inklämda mellan gränsen till Spanien i öster och Atlanten i väster. Detta ger unika klimat med svalkan som gemensam nämnare.

De kanske mest intressanta vinområdena idag är Douro, Colares, Alentejo, Melgaço, Monçao och Bairrada. Helt enkelt unika platser för vin från ett land som tycks ha verkat i det tysta.

Tills nu. För nu kommer vinerna. Och de kommer stort.

Vi säger Bem-vindo Portugal!

Vinlandet Portugal i korthet

Landet har över 200 000 hektar druvodlingar

En tiondel av befolkningen är beroende av vinindustrin 

Några av de vanligaste blå druvorna är:

Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca

Några av de vanligaste gröna druvorna är:

Alvarinho, Arinto, Moscatel

I Portugal produceras majoriteten av naturkork

De viktigaste vinområdena är:

Douro, Porto, Vinho Verde, Alentejo och Bairrada

Filmtajm!

Film om Portugals mest kända vin:

Vinliv tipsar!

Segredos de Sao Miguel

Rött vin med massor av härlig frukt, inslag av både mörka, mogna bär, björnbär, körsbär, vanilj, sötlakrits och bra balans med en liten stram ton med lätt kryddig karaktär.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en gryta på högrev med smörstekt lök, vita bondbönor och grovt bröd som tillbehör. Servera vinet i stora glas.

Johan Franco Cereceda

Nr 2603 • 89 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.