Publicerat 16/2 - 2020

100-tals druvor gör Portugal unikt

Inte en eller två, fem eller tio. Utan hundratals. Portugal är det land i vinvärlden som jobbar med flest inhemska druvor. Och som därmed skiljer sig från alla andra länder. Klart man blir imponerad!

Alltså Portugal! Så bra viner och fortfarande verkar vi inte ha fattat det. 

Eller?

Vad är då hemligheten bakom storheten som ännu är kvar att upptäcka? Jo, bristen på omvärldsbevakning, det vill säga ängsligheten i att göra som alla andra. Läs odla Cabernet Sauvignon och Chardonnay och tillverka main stream-viner utan ursprungskaraktär.

Tacksam för noll koll

Nej, i Portugal fattade man aldrig hur man skulle öka marknadsandelarna, kortsiktigt. Och det ska vi vara tacksamma för. Idag är det ett av de mest unika vinländerna som finns. Bara därför.

Men också för att landet har fler unika druvor än något annat land. Viosinho, Loureiro, Baga, Touriga Franca, Ramisco, Rabigato, Arinto, Aragonez… ja, ni fattar. Och det bästa är att många av dem har mycket hög kvalitet.

Samtidigt blev landet taget på sängen när det kommer till exponering av just de portugisiska druvorna.

Trilogi viner… från Sydafrika

För ett tiotal år sedan lanserades nämligen en trilogi röda viner på tre av de mest unika druvorna från landet, viner som fick enorm exponering.

Nu först började vi lära oss något om de portugisiska storheterna. Stort så. Problemet var bara att vinerna kom från… Sydafrika.

Men nu ser vi att landets vinproducenter lärt sig läxan. För de viner som kommer är inte bara goda och har mycket högt prisvärde, de är också unika i all sin charm.

Nu är det dags igen!

Filmtajm!

Kolla in varför du ska åka till Portugal snart:

Vinliv tipsar!

Segredos de São Miguel

“Härligt rött vin från Portugal på lokala druvor blandat med Syrah. Vinet finns i 446 butiker runt om i Sverige.

Rött vin med massor av härligt solvarm frukt, inslag av både mörka, lite söta bär, björnbär, mogna körsbär, vanilj, sötlakrits och bra balans i avslut med lätt kryddiga toner.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en gryta på högrev med smörstekt lök, vita bondbönor och grovt bröd som tillbehör. Servera vinet i stora glas.“

– Johan Franco Cereceda

Nr 2603 • 89 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.