100-tals druvor gör Portugal unikt

Inte en eller två, fem eller tio. Utan hundratals. Portugal är det land i vinvärlden som jobbar med flest inhemska druvor. Och som därmed skiljer sig från alla andra länder. Klart man blir imponerad!

Alltså Portugal! Så bra viner och fortfarande verkar vi inte ha fattat det. 

Eller?

Vad är då hemligheten bakom storheten som ännu är kvar att upptäcka? Jo, bristen på omvärldsbevakning, det vill säga ängsligheten i att göra som alla andra. Läs odla Cabernet Sauvignon och Chardonnay och tillverka main stream-viner utan ursprungskaraktär.

Tacksam för noll koll

Nej, i Portugal fattade man aldrig hur man skulle öka marknadsandelarna, kortsiktigt. Och det ska vi vara tacksamma för. Idag är det ett av de mest unika vinländerna som finns. Bara därför.

Men också för att landet har fler unika druvor än något annat land. Viosinho, Loureiro, Baga, Touriga Franca, Ramisco, Rabigato, Arinto, Aragonez… ja, ni fattar. Och det bästa är att många av dem har mycket hög kvalitet.

Samtidigt blev landet taget på sängen när det kommer till exponering av just de portugisiska druvorna.

Trilogi viner… från Sydafrika

För ett tiotal år sedan lanserades nämligen en trilogi röda viner på tre av de mest unika druvorna från landet, viner som fick enorm exponering.

Nu först började vi lära oss något om de portugisiska storheterna. Stort så. Problemet var bara att vinerna kom från… Sydafrika.

Men nu ser vi att landets vinproducenter lärt sig läxan. För de viner som kommer är inte bara goda och har mycket högt prisvärde, de är också unika i all sin charm.

Nu är det dags igen!

Filmtajm!

Kolla in varför du ska åka till Portugal snart:

Vinliv tipsar!

Galodoro Winemaker’s Red

Portugisiskt rött vin på hållbar box till mycket bra pris och ytterligare ett bevis på att landet kan producera kvalitet utan att det ska behöva kosta.

Fruktigt, solvarmt, välbalanserat vin med friska smaker, lite härligt matvänliga toner, medellång eftersmak, riktigt angenämt med mjuk strävhet och en avslutande härlig fräschör.

Det här vinet dricker jag gärna till en höstlig gryta med svamp, rotfrukter och spenat som sedan kryddas lite extra med fetaost. Serveras med en stor skiva surdegsbröd.

– Johan Franco Cereceda

Nr 52299 • 179 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.