Att Riesling är Tysklands nationaldruva vet du säkert redan. Men visste du att druvan omnämns redan på 1400-talet? Lär dig fler spännande fakta om denna favoritdruva bland alla vinälskare. Och dessutom, vin på druvan är perfekt till julens alla rätter.
På Riesling kan man tillverka allt från torrt till mycket sött vin, där det sistnämnda kallas Trockenbeerenauslese, ofta förkortat TBA.
I Rieslingviner från Mosel och Rheingau i Tyskland hittar vi i doften gärna en mineral ton som påminner om dieselolja och som i vinsammanhang kallas för petroleum.
Viner på Riesling kännetecknas nästan alltid av att vi hittar gröna äpplen, stenfrukter, honung och hög syra i dem.
Washington State i USA är det tredje största området för odling av Riesling. Störst är Tysklands alla regioner, därefter Alsace i Frankrike.
Druvor som Welschriesling, Schwarzriesling, Cape Riesling och Gray Riesling har inget med Riesling att göra. Ofta handlar det om renommésnyltning.
Mycket sällan ligger Rieslingviner på ekfat. Här handlar det om att bevara så mycket fräschör som möjligt.
Rieslingdruvan omnämns redan 1435 i försäljningsdokument från södra Tyskland. Detta gör druvan till en av de äldsta som det tillverkas vin på.
Vinliv tipsar
Georg Breuer Riesling Sauvage, 2021
Vitt, krispigt vin på Riesling från superegendom i Tyskland Rheingau som här levererar ett mycket druvtypiskt vin på Riesling med rejäl karaktär. Gröna äpplen, kryddor, mineralisk ton, exotisk lite omogen frukt, zest och superbalans i avslut.
Perfekt till gratinerade havskräftor med lite droppad lime på.
– Johan Franco Cereceda
Nr 5899 • 149kr