Publicerat 10/1 - 2020

Sju spännande saker du måste veta om Riesling

Att Riesling är Tysklands nationaldruva vet du säkert redan. Men visste du att druvan omnämns redan på 1400-talet? Lär dig fler spännande fakta om denna favoritdruva bland alla vinälskare.

På Riesling kan man tillverka allt från torrt till mycket sött vin, där det sistnämnda kallas Trockenbeerenauslese, ofta förkortat TBA.

I Rieslingviner från Mosel och Rheingau i Tyskland hittar vi i doften gärna en mineral ton som påminner om dieselolja och som i vinsammanhang kallas för petroleum.

Viner på Riesling kännetecknas nästan alltid av att vi hittar gröna äpplen, stenfrukter, honung och hög syra i dem.

Washington State i USA är det tredje största området för odling av Riesling. Störst är Tysklands alla regioner, därefter Alsace i Frankrike.

Druvor som Welschriesling, Schwarzriesling, Cape Riesling och Gray Riesling har inget med Riesling att göra. Ofta handlar det om renommésnyltning.

Mycket sällan ligger Rieslingviner på ekfat. Här handlar det om att bevara så mycket fräschör som möjligt.

Rieslingdruvan omnämns redan 1435 i försäljningsdokument från södra Tyskland. Detta gör druvan till en av de äldsta som det tillverkas vin på.


Vinliv tipsar

R Riesling

“Ett vitt ekologiskt vin på Riesling från kända regionen Pfalz i sydvästra Tyskland.

Vinet har en fin fräschör med inslag av citrus, gröna äpplen och en lite len honungston i avslut.


Det här vinet dricker jag gärna till fisk, gravad lax, sushi, asiatiska rätter, sallad med kyckling eller en Toast Skagen.”

-Johan Franco Cereceda


No. 78596 • 99kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.