Sju spännande saker du måste veta om Riesling

Att Riesling är Tysklands nationaldruva vet du säkert redan. Men visste du att druvan omnämns redan på 1400-talet? Lär dig fler spännande fakta om denna favoritdruva bland alla vinälskare. Och dessutom, vin på druvan är perfekt till julens alla rätter.

På Riesling kan man tillverka allt från torrt till mycket sött vin, där det sistnämnda kallas Trockenbeerenauslese, ofta förkortat TBA.

I Rieslingviner från Mosel och Rheingau i Tyskland hittar vi i doften gärna en mineral ton som påminner om dieselolja och som i vinsammanhang kallas för petroleum.

Viner på Riesling kännetecknas nästan alltid av att vi hittar gröna äpplen, stenfrukter, honung och hög syra i dem.

Washington State i USA är det tredje största området för odling av Riesling. Störst är Tysklands alla regioner, därefter Alsace i Frankrike.

Druvor som Welschriesling, Schwarzriesling, Cape Riesling och Gray Riesling har inget med Riesling att göra. Ofta handlar det om renommésnyltning.

Mycket sällan ligger Rieslingviner på ekfat. Här handlar det om att bevara så mycket fräschör som möjligt.

Rieslingdruvan omnämns redan 1435 i försäljningsdokument från södra Tyskland. Detta gör druvan till en av de äldsta som det tillverkas vin på.


Vinliv tipsar

Kloster Eberbach Riesling Spätlese

Vitt smakrikt vin på Tyskland och hela världens favoritdruva Riesling, ett vin dessutom från Rheigau, tokhyllat vindistrikt för skoningslöst bra viner.

Fruktsött, skarpt syrligt vitt vin med massor av citrus, gröna äpplen, honung, mineraliska toner, klassiskt ursprungspräglad med komplexitet, tropiskt sötaktig och lång eftersmak.

Spännande vitt vin som kan kombineras med allt från Asieninspirerat till klassiskt heta rätter. Testa en pulled pork i pitabröd med syrlig vitlöksröra och några droppar citron.

Nr. 6257 • 129 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.