Säga vad man vill om likörer, men i Italien är de en del i landets kulturarv. Vart man än kommer dricks likören med kärlek, efter maten, till kaffet eller som del i cocktails. Det är hög tid för att oss i Norden att återupptäcka godsakerna.
Det är sött, kryddigt, örtigt, ofta fruktorienterat, starkt och överraskande… gott. Jodå, likörer är åter på dryckesagendan. Trots att vi dricker mindre söta viner, eller kanske därför, börjar vi hitta tillbaka till likören.
Sverige har ju sin egen variant, punschen (nåja), som dracks i mängder för 100 år sedan. Sedan tog likörerna över, alla dessa färgglada, söta drycker som blev en perfekt avec.
Men i Italien, likörernas kanske starkaste marknad, finns likören som en del i folksjälen. Härifrån kommer också några av de godaste, bästa, mest sålda och mest uppskattade.
Vinliv listar fyra favoriter!
Galliano
Kanske landets mest kända likör. Fick sitt namn efter den italienska majoren signore Galliano som krigade i Etiopien under slutet av förrförra seklet. Den udda flaskan fick formen av en pelare i antika Rom och smaken skulle påminna om just Italien. I likören hittar vi smaker som kanel, vanilj, örter, bär, blommor, massiv sötma och inte minst anis. Kommer idag i flera smaker, bland annat som espresso-variant.
Limoncello
Limoncello tillverkas över hela Italien, men den kanske mest kända är den från Sicilien. Den ska ha skapats under 1900-talets mitt men registrerades som varumärke först 1988. Vi hittar otaliga varianter i främst södra delen av Italien eftersom det är här de stora citronodlingarna återfinns, Drycken är baserad på citrus men kan komma smaksatt eller till och med som mousserande.
Amaretto
Att älska eller hata. Björnklister, salubrin eller alldeles underbara mandeltoner. Jo, så går tongångarna när det kommer till konsumenters uppfattning. Det intressanta med denna likör som ibland klassas som mandellikör, är att den övervägande råvaran är aprikoskärnor. Originalet, som skapades 1525 som kärleksgåva av en ung kvinna i Saronno i norra Italien, sägs vara Amaretto DiSaronno. Likören har ofta gått under namnet kärlekens likör.
Strega
Kanske är ändå likörernas likör ändå Strega, denna intensiva dryck vars namn betyder häxa på italienska. Receptet är hemligt men ska innehålla 70 olika örter, där saffran ger likören sin intensivt gula färg. Det är också en av få likörer som lagras på ekfat. Den ska ha skapats i Benvento i södra Italien redan på 1860-talet.