Publicerat 23/3 - 2020

Därför älskar alla Piemonte… och Barbera

Piemonte är tveklöst det mest spännande vinområdet i skrivande stund. Här trängs lagringsbara viner med vitt egensinnigt vin och ett lättare rött vin på druvan Barbera med oändlig charm. Vinliv längtar sig tillbaka till favoritregionen.

Italienarna är förmodligen världsbäst på att sätta vinet i ett sammanhang. Hur många foton ser vi inte från vårt favoritland där en stor familj sitter på en innergård och äter lunch. Och överallt på matbordet står vinflaskor, rött som vitt, bubbel som dessertviner.

De äldre halvsover emedan vinet flödar

Ibland förleds man tro att fotot är arrangerat. Men så hamnar man där i den lilla, lilla byn i Italien, blir bjuden på lunch av någon nyfunnen vän. Och det är precis som att hamna i vilken Ettore Scola-film som helst. Barnen springer runt och jagar varandra, de vuxna sitter i förtroliga samtal, de äldre halvsover emedan vinet flödar.

Piemonte har allt det där. Långluncher på landet, mycket vin och en fantastisk gastronomi. Men det bästa av allt är att det är så intimt förknippat med varandra. Vinet i ett sammanhang, det är precis det som är vitsen. Med livet.

Hyllade Barolo och Barbaresco

Visst har denna nordliga region i Italien fäst sig på vinkartan. Det är utan tvekan ett av de mest intressanta vinområdena just nu, kanske the most, och detta är mycket tack vare vinerna från hyllade Barolo och Barbaresco. Huvuddruvan här är Nebbiolo, avgudad av världens alla vinaficionados.

Men det finns en annan druva som är och har varit så omtyckt av de lokala vinbönderna att de närmast gömt vinerna på den för turisterna. En druva som ger sammetslena viner med massor av mjukfruktig karaktär och fräschör. Visst, en enklare druva än Nebbiolo, men en druva som i rätta händer kan ge fantastiska viner. Viner som ska konsumeras i detta nu. Inte om en generation.

Nu har vi äntligen hittat Barbera

Det är naturligtvis Barbera det handlar om. Den mest odlade druvan i regionen. Och den som kanske hamnat mest i skuggan av Nebbiolo. Men det har varit en tidsfråga innan vi hittade den, trots italienarnas försök att dölja vinerna på den. De har ju velat ha Barbera för sig själva. Men det är historia nu. 

Barbera är så stor i Piemonte att den upptar mer än 30 procent av odlingsarealen och inget tyder på att den kommer att tappa i popularitet. Snarare tvärtom. Många producenter lägger nu ett ännu större fokus på vinerna på denna druva eftersom det finns bland många vinkonsumenter runt om i världen en ambition att lära sig mer om Piemonte och dess viner.

Barbera bästa vinet till pizza med ost och svamp

När Nebbiolodruvan bör konsumeras först efter många års lagring, är Barbera-vinet drickfärdigt redan efter något år. Och vinet på Barberadruvan är dessutom riktigt intressant ur ett gastronomiskt perspektiv. 

Står det fågel, fläsk eller kalv på menyn bör du dricka en lättare variant. En klockren kombination är annars pizza med mycket ost och svamp! Vill du däremot laga en mer smakrik middag på lamm, nöt eller vilt är ett fylligare Barberavin att föredra.

Några av Piemontes 17 DOCG

Alta Langa, Asti, Barbaresco, Barbera d’Asti, Barbera del Monferrato Superiore, Barolo, Brachetto d’Acqu, Gattinara, Ghemme och Roero.

Mest odlade druvsorter

Barbera (31%), Moscato (22%), Dolcetto (13%), Nebbiolo (10%)

Vanligaste blå druvsorter

Barbera, Bonarda, Dolcetto, Nebbiolo

Vanligaste gröna druvsorter

Arneis, Grignolino, Cortese, Moscato 

Vinliv tipsar!

P.Lex Piemonte DOC Barbera

Rött vin från Piemonte på den alltmer populära druvan Barbera, piemontesarnas egen favoritdruva, ett vin signerad artisten och vinälskaren Petter.

Vinet har en härligt fruktig ton, inslag av röda bär, körsbär, plommon med markerad fräschör, mjuk strävhet i mycket balanserad stil och med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna liksom Petter till en pizza med svamp och krämig ost eller till en smörstekt fläskfilé som serveras med en sallad på tomat och avokado.

Johan Franco Cereceda

Nr 79533 • 125 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.