Alkoholfakta att häpnas (och skrämmas) av

Hur är det egentligen? Hur beter vi oss när vi får i oss några glas? Ja, det tål att funderas på. Här kommer fyra ovedersägliga fakta som kanske inte gör oss superstolta…

  • Alkoholfria drycker blir allt vanligare och bland svenskarna är det många som antar utmaningar och löften om vita månader. Problematiken kring alkohol kvarstår dock och lär fortsätta göra det. Var tionde sekund dör en person någonstans i världen till följd av överkonsumtion av alkohol. Har du dessutom blå ögon löper du, enligt medicinska studier, större risk för att hamna i ett alkoholmissbruk. 
  • Särskilt utsatta tycks även ryska män vara. Enligt en uppmärksammad studie som presenterades för några år sedan i Lanclet så dör en av fyra män i Ryssland innan de hunnit fylla 55 år. En av orsakerna till detta? Hög alkoholkonsumtion, särskilt av vodka. Föga förvånande liknandes öl länge med en läskedryck och först 1 januari 2013 kom den att klassas som alkohol.
  • Uttrycket “den mörka medeltiden” kommer bland annat ifrån det faktum att det finns väldigt lite information och dokumentation från den eran. Att öl var något som dracks flitigt vet vi däremot. Rent vatten kunde vara en bristvara varpå människorna under medeltiden drack vin och öl för att få i sig vätska. Dessutom sägs alkoholhaltiga drycker ha ansetts vara både renare och hälsosammare än just vatten. Kanske finns det ett samband?
  • När vi dricker alkohol ökar promillehalten i kroppen och saker börjar hända. Vid 0,2 promille blir vi generellt glada och pigga, avspända och varma. Efter några glas kanske vi befinner oss på 0,8 promille vilken märks då vi högljutt, långsamt och överdrivet rör oss framåt. Därefter går det för de allra flesta utför. För varje promillehalt som ökar blir talet, synen och gången liksom förmågan att kontrollera känslor allt sämre. Vid 3,0 promille är det svårt, kanske omöjligt, att uppfatta vad som händer och en promille senare (4,0) är medvetslöshet ofta ett faktum och risken stor för dödlig alkoholförgiftning. Men som alltid finns det undantag! Rekordet på högst uppmätt alkohol i blodet (utan dödlig utgång) är över 9 promille. 
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.