Svamppasta med brynt smör och salvia – och ett mycket gott vin till

Bästa vardagspastan! En vegetarisk pasta som går snabbt att göra och är lätt att göra till hela familjen. Den enkla rätten innehåller skogschampinjoner, brynt smör, parmesan och salvia som tillsammans sätter guldkant på vardagen. 

Det brynta smörets nötiga smak gifter sig med umamin från svampen och fräschören från salvian. Det viktigaste av allt är parmesanen – snåla inte med den! 

Ingredienser (2 portioner)

  • 200 g pasta av valfri sort
  • 50 g smör
  • Salviablad
  • 400 g svamp, gärna skogschampinjoner eller shiitake
  • 1 tsk citronsaft
  • Citronskal från en ekologisk citron (valfritt)
  • 30 g parmesan
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

Gör så här:

1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i mycket salt – tänk att vattnet ska vara lika salt som Medelhavet. Koka pastan enligt förpackningens instruktioner. 

2. Smält hälften av smöret i en stor stekpanna på medelvärme. När smöret får skum på toppen och börjar att dofta nötigt är det dags att lägga i salviabladen. Fritera i några minuter tills de blir krispiga. Lägg på hushållspapper och ställ undan så länge. 

3. Lägg i svampen i stekpannan och salta och peppra ordentligt. Svampen ska bli brun på medelvärme. Sänk värmen och rör i vitlöken. Låt stå en minut. 

4. Lägg i pastan i stekpannan och rör ihop svamp, citronsaft, resten av smöret och nästan all parmesan. 

5. Servera och salta och peppra lite extra. Strö över resten av parmesanen och riv över lite citronzest med ett zestjärn. Dekorera med den friterade salvian. 

6. Servera till ett stort glas rött från Barbaresco, optimalt till svamprätter.


Vinliv tipsar!

Fontanafredda Coste Rubin

Rött kraftfullt vin från Barbaresco, granne med Barolo, men med viner som är aningen mer drickvänliga i sin ungdom. Och samtidigt mycket lagringsbara.

Aromatiskt rött vin med doft av körsbär, blommor och med intensiv smak där vi också hittar salvia, mörka bär, örter, sötaktig tobak, julkryddor, relativt fylligt med massor av elegans. Absolut lagringsbart.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en riktigt god pizza med svamp eller till en risotto med svamp, tryffel, rikligt med parmesanost och färska örter.

Nr. 52209 • 189 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.