Svamppasta med brynt smör och salvia – och ett mycket gott vin till

Bästa vardagspastan! En vegetarisk pasta som går snabbt att göra och är lätt att göra till hela familjen. Den enkla rätten innehåller skogschampinjoner, brynt smör, parmesan och salvia som tillsammans sätter guldkant på vardagen. 

Det brynta smörets nötiga smak gifter sig med umamin från svampen och fräschören från salvian. Det viktigaste av allt är parmesanen – snåla inte med den!

Ingredienser (2 portioner)

  • 200 g pasta av valfri sort
  • 50 g smör
  • Salviablad
  • 400 g svamp, gärna skogschampinjoner eller shiitake
  • 1 tsk citronsaft
  • Citronskal från en ekologisk citron (valfritt)
  • 30 g parmesan
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

Gör så här:

1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i mycket salt – tänk att vattnet ska vara lika salt som Medelhavet. Koka pastan enligt förpackningens instruktioner. 

2. Smält hälften av smöret i en stor stekpanna på medelvärme. När smöret får skum på toppen och börjar att dofta nötigt är det dags att lägga i salviabladen. Fritera i några minuter tills de blir krispiga. Lägg på hushållspapper och ställ undan så länge. 

3. Lägg i svampen i stekpannan och salta och peppra ordentligt. Svampen ska bli brun på medelvärme. Sänk värmen och rör i vitlöken. Låt stå en minut. 

4. Lägg i pastan i stekpannan och rör ihop svamp, citronsaft, resten av smöret och nästan all parmesan. 

5. Servera och salta och peppra lite extra. Strö över resten av parmesanen och riv över lite citronzest med ett zestjärn. Dekorera med den friterade salvian. 

6. Servera till ett stort glas rött vin.

Vinliv tipsar!

Villa Puccini Chianti, 2022

Kul vin på 100 procent Sangiovese, Chiantis egna superdruva. Och det är inte bara basten som är kul med detta vin! Här hittar vi fin frukt, toner av choklad, röda bär, körsbär, salvia, fin fräschör, örter och en medellång eftersmak i välbalanserad stil.

Nr 70095 • 119 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.