Svamppasta med brynt smör och salvia – och ett mycket gott vin till

Bästa vardagspastan! En vegetarisk pasta som går snabbt att göra och är lätt att göra till hela familjen. Den enkla rätten innehåller skogschampinjoner, brynt smör, parmesan och salvia som tillsammans sätter guldkant på vardagen. 

Det brynta smörets nötiga smak gifter sig med umamin från svampen och fräschören från salvian. Det viktigaste av allt är parmesanen – snåla inte med den! 

Ingredienser (2 portioner)

  • 200 g pasta av valfri sort
  • 50 g smör
  • Salviablad
  • 400 g svamp, gärna skogschampinjoner eller shiitake
  • 1 tsk citronsaft
  • Citronskal från en ekologisk citron (valfritt)
  • 30 g parmesan
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

Gör så här:

1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i mycket salt – tänk att vattnet ska vara lika salt som Medelhavet. Koka pastan enligt förpackningens instruktioner. 

2. Smält hälften av smöret i en stor stekpanna på medelvärme. När smöret får skum på toppen och börjar att dofta nötigt är det dags att lägga i salviabladen. Fritera i några minuter tills de blir krispiga. Lägg på hushållspapper och ställ undan så länge. 

3. Lägg i svampen i stekpannan och salta och peppra ordentligt. Svampen ska bli brun på medelvärme. Sänk värmen och rör i vitlöken. Låt stå en minut. 

4. Lägg i pastan i stekpannan och rör ihop svamp, citronsaft, resten av smöret och nästan all parmesan. 

5. Servera och salta och peppra lite extra. Strö över resten av parmesanen och riv över lite citronzest med ett zestjärn. Dekorera med den friterade salvian. 

6. Servera till ett stort glas rött vin.


Vinliv tipsar!

Vinlåda Barolo Best Buys

Fantastisk samling viner från Barolo, världens idag mest omsusade vindistrikt, i lite olika årgångar, flera av dem riktigt, riktigt bra.

Här hittar vi allt från unga viner på denna fantastiska druva, Nebbiolo, som levererar som få. Viner med viss mognadston från rena rama ynglingarna som ska lagras åtminstone en handfull år.

Ett gyllene tillfälle för dig som verkligen vill skapa dig en uppfattning om Barolos alla finesser, lagringsduglighet, charm, attraktion, hur väl de smakar med mat… Själv korkar jag gärna upp både en och två flaskor till pastan med svamp och rikligt med parmesan.

• 1,199 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.