Dricker du verkligen bubbel på rätt sätt?

Vinkunskap är ett sätt att spara pengar. Ju mer du vet, desto mer får du ut av vinet. Bara en sån sak som att dricka bubbel på rätt sätt…

Nej, det handlar inte om att hålla glaset tjusigt och peka ut med lillfingret. Det är inte vinkunskap, det är något helt annat.

Poängen med vinkunskap är ju att man får ut så mycket som möjligt av vinet. 

Tänk dig att du köper an flaska svindyr Bordeaux, från ett bra hus, årgång 2016 och korkar upp det samma kväll till en skön oxfilé. Vinet smakar inget vidare. Och ändå kostade det över 400 kronor.

Precis. Men hade du vetat att ett vin från Bordeaux av årgång 2016 ska lagras minst fem år, annars smakar det bara strävt och kärvt, då hade du kunnat köpa ett vin som är drickfärdigt idag istället. Och kanske till och med sparat en massa pengar.

Snobbism? Absolut inte, snarare ekonomi.

Därför är det helt avgörande när man dricker även bubbel att man vet hur. Och här är två saker viktigare än alla andra:

  1. Servera vinet i rätt temperatur, omkring 6 till 8 grader, alltså typ kylskåpskallt. Ännu kallare och det smakar ingenting, för varmt och det smakar alkohol och övermogen frukt
  2. Servera vinet i rätt glas, det ska helst vara vanliga vitvinsglas på fot som gör att bubblets härliga doft- och smakegenskaper kommer väl till tals. Det är aldrig svårare än så.

Och en bubblare:

  1. Servera vinet till mat, det räcker med en liten snitt med Skagenröra för att förhöja upplevelsen av det vinet, det blir liksom bättre balans. Eller bara en liten skål med dillchips. Enkelt, billigt, supergott!

Det blir inte bara trevligare och godare om du gör rätt. Du får betydligt mer ut av ditt vin.

Också det ett sätt att spara pengar.

Vinliv tipsar!

It’s a Blanc de Blancs Brut

Vinet har en fin fruktig ton med inslag av vit persika, clementin, citron, lime, lite gråpäron i frisk och torr stil med mycket lättdrucken, läskande karaktär.

Det här vinet dricker jag som aperitif eller gärna till lite kryddstark mat från Asien och till några hårdostar. Vinet vinner på att serveras väl kylt.

Johan Franco Cereceda

Nr 50303 • 119 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.