Publicerat 15/5 - 2020

Dricker du verkligen bubbel på rätt sätt?

Vinkunskap är ett sätt att spara pengar. Ju mer du vet, desto mer får du ut av vinet. Bara en sån sak som att dricka bubbel på rätt sätt…

Nej, det handlar inte om att hålla glaset tjusigt och peka ut med lillfingret. Det är inte vinkunskap, det är något helt annat.

Poängen med vinkunskap är ju att man får ut så mycket som möjligt av vinet. 

Tänk dig att du köper an flaska svindyr Bordeaux, från ett bra hus, årgång 2016 och korkar upp det samma kväll till en skön oxfilé. Vinet smakar inget vidare. Och ändå kostade det över 400 kronor.

Precis. Men hade du vetat att ett vin från Bordeaux av årgång 2016 ska lagras minst fem år, annars smakar det bara strävt och kärvt, då hade du kunnat köpa ett vin som är drickfärdigt idag istället. Och kanske till och med sparat en massa pengar.

Snobbism? Absolut inte, snarare ekonomi.

Därför är det helt avgörande när man dricker även bubbel att man vet hur. Och här är två saker viktigare än alla andra:

  1. Servera vinet i rätt temperatur, omkring 6 till 8 grader, alltså typ kylskåpskallt. Ännu kallare och det smakar ingenting, för varmt och det smakar alkohol och övermogen frukt
  2. Servera vinet i rätt glas, det ska helst vara vanliga vitvinsglas på fot som gör att bubblets härliga doft- och smakegenskaper kommer väl till tals. Det är aldrig svårare än så.

Och en bubblare:

  1. Servera vinet till mat, det räcker med en liten snitt med Skagenröra för att förhöja upplevelsen av det vinet, det blir liksom bättre balans. Eller bara en liten skål med dillchips. Enkelt, billigt, supergott!

Det blir inte bara trevligare och godare om du gör rätt. Du får betydligt mer ut av ditt vin.

Också det ett sätt att spara pengar.

Vinliv tipsar!

François le Grand Blanc de Blancs

“Ekologiskt bubbel från Frankrike på endast gröna druvsorter. Vinet är tillverkat på den så kallade charmatmetoden, alltså en andra jäsning på ståltank.

Vinet har en markerat fruktig karaktär med inslag av citron, lime, gröna äpplen och vinterpäron i välbalanserad stil med mjuka bubblor och en medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna som aperitif eller till enklare snittar som ost på kex, pintxos på paté och saltgurka eller till en skål chips med dillsmak.”

Johan Franco Cereceda

Nr 70173 • 69 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.