Rioja var favoritvinet i Sverige på 1990-talet. Sedan dog intresset. Men nu är det åter på topp och fler och fler riktigt intressanta viner landar på den svenska marknaden. Äntligen! får man lov att utbrista.
Tar man bilen från Bilbaos flygplats, vilket är det vanliga sättet att resa till Rioja från norra Europa, hinner man också mentalt förbereda sig på att hamna i ett av världens främsta vindistrikt. Det grönskande basiska landskapet hinner bli en aning kargare, det blir liksom torrare i luften och vegetationen är olik den kustnära. Motorvägen jag färdas på är av bästa snitt, flera filer och den skär rakt genom landskapet. Det tidigare bergspasset man var tvungen att leta sig över, är idag bortsprängt och vägen går närmast rakt, horisontellt mot de små byarna som nu börjar dyka upp på främst den vänstra sidan.

Det ser ännu inte mycket ut för världen, utan det är först när man är inne i vindistriktet man märker hur vackert det är, de planterade vingårdarna med sina symmetrier, de gamla byarna, kyrkan som alltid i centrum, idag mer fysiskt, och de vackra byggnaderna i sten.
Rioja är ett av de vinområden som kan skryta med en arkitektonisk vision som fick sitt adelsmärke i och med Marqués de Riscals egensinniga byggnad signerad Frank Gehry, kanadensare med stor vurm för titan. Bodegan är idag känd över hela världen och en del menar till och med att byggnaden röner mer uppmärksamhet än det över 150 år gamla vinhuset. Må så vara, men samtidigt har hela idén bakom Riojas ena skrytbygge efter det andra, här samsas nutidens främsta arkitekter, en Calatrava, en Hadid, en Rafael Moneo, slagit väl ut och gett vindistriktet en helt annan status.
I vinsammanhang, mer krasst, har det också hänt en hel del. Under många år hände ingenting, det var bra som det var, en gammal devis man ofta hör i vinvärlden. Men så tog man, av många skäl som jag återkommer till, ett jättekliv. Alldeles för stort visade det sig. Och nu har man tagit ett litet kliv tillbaka. Marknadsanpassning, kallas det. Eller finansiell långsiktighet. Det är ju en dag imorgon också. Att överleva. Trots allt. Även om Riojas producenter väljer att uttrycka det på annat vis, att de hellre talar om balansen.

Texten är ett utdrag ur boken Vino – älskade spanska viner, skriven av Vinlivs chefredaktör Johan Franco Cereceda.
Vinliv tipsar!

Rött klassiskt vin från Rioja men där man lyckats att få lite mer modernare karaktär på vinet, en härlig blandning som ger distriktet rättvisa.
Balanserat, härligt ursprungspräglat med modern touch, rödfruktigt, elegant, inslag av fat, vanilj, örter med massor av finess i klassiskmodern Rioja-stil när den är som bäst.
Det här vinet dricker jag mycket gärna till en bit kött, lamm med eleganta tillbehör eller vietnam-inspirerad mat med sublima kryddor och härlig fräschör.
Johan Franco Cereceda
Nr 2573 • 89 kr